АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ ОКОНЧАТЕЛНО ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА МЕРКИТЕ СРЕЩУ ИЗПИРАНЕТО НА ПАРИ

Народно събрание
29.06.2023 / 14:21

Парламентът прие окончателно промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари, чийто вносител е Министерският съвет. С измененията се въвеждат допълнителни мерки като част от ангажиментите на България след присъединяването към Валутния механизъм (ERM II). Предвижда се създаване на публичен електронен регистър към министъра на правосъдието, в който задължително ще се вписват лицата, които по занятие извършват дружествено управление - например адвокати, счетоводители, данъчни съветници.

Отхвърлени бяха предложенията на ПП-ДБ да отпадне възможността за писмено подаване на заявление за вписване или за промяна при вписани обстоятелства в регистъра, както и да не се дължи такса.

Резерви към тези идеи изрази и заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев. Според него "липсата на възможността за писмено подаване ще ограничи достъпа до електронния регистър на всички лица, които не разполагат с електронен подпис, или нямат възможност да подават по електронен път".

"Ограничаването на достъпа винаги води до ограничаване на права. Дейностите по реализирането и функционирането на предвидения регистър изискват обезпечаването на човешки и финансови ресурси", каза Дечев.

От „Възраждане“ се опасяват от разширяването на кръга на задължените субекти по този закон и към възможността адвокатите да не могат да опазят тайната на своя клиент. Цвета Рангелова коментира "Това, уважаеми колеги, е огромен проблем, особено когато става дума за гарантиране права на клиента на адвоката в хода на един висящ процес, тогава, когато доверителят доверява поверителната информация на своя повереник и той ще бъде изправен пред хипотезата да защити неговите права и основни интереси, така, както го задължава смисъла на професията, която той упражнява, или да доносничи на съответните държавни служби".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев