АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪРЗИ, СМЕЛИ, СРЪЧНИ! ДАНС ЗАПОЧВА ПРОВЕРКА НА КОСТАДИН КОСТАДИНОВ ПО НАРЕЖДАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА

Костадин Костадинов
27.06.2023 / 20:22

Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена информация в медиите, че народен представител от 49-о Народно събрание евентуално е извършил престъпление против правата на гражданите, по-конкретно по чл. 162 от Наказателния кодекс.

Името на народния представител не се посочва, но се предполага, че става въпрос за лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. От Организацията на евреите в България "Шалом" пък изразиха тревога от "засилващите се прояви на антисемитизъм и език на омраза".

По-рано днес премиерът Николай Денков и двама министри от кабинета му призоваха държавното обвинение да вземе мерки срещу "призивите за насилие на "Възраждане". В следобедните часове стана ясно, че наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт е възложил извършването на съвместна проверка от ДАНС и отдел "Киберпрестъпност" при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на МВР.

В хода на проверката трябва да се установи дали чрез слово, печат, или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин депутатът проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Срокът за извършване на проверката е три месеца, а след това трябва да се прецени има ли достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство. За резултатите обществеността ще бъде информирана, посочиха от пресцентъра на СГП.

Що се касае до сигнала на Организацията на евреите в България "Шалом", изпратен и до премиера Денков, в него конкретно се посочва името на Костадинов и "поредните му антисемитски прояви".

Във Facebook от организацията споделиха писмо на Марам Щерн, изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес (СЕК) до министър-председателя Николай Денков. В него СЕК "изказва силната си тревога от случващото се в България, засилващите се прояви на антисемитизъм и език на омраза, както и опитите за дискредитирана на Организацията на евреите в България "Шалом".

Изказва се и "силно възмущение по повод на политическата риторика на лидера на ПП "Възраждане", свързана с изкривяване на историята на Холокоста и отправяне на обидни обвинения в нацизъм към председателя на "Шалом". Припомня се, че не за първи път Костадинов използвал трагедията на Холокоста за политически цели, като по време на COVID пандемията зелените сертификати бяха сравнени с жълтите звезди, които евреите е трябвало да носят, в резултат от приетия "Закон за защита на нацията".

Световният еврейски конгрес подчертава, че Организацията на евреите в България "Шалом" представлява еврейската общност в България "и опитите нейното делегитимиране, чрез представянето и за една от многото еврейски организации, е несъстоятелно". Писмото завършва с призив към министър-председателя и българските политици да не допускат темата за Холокоста да бъде използвана като платформа за адресиране на политически и социални въпроси.

През последните седмици се състояха два протеста на представители и привърженици на партия "Възраждане" в София и Варна, в рамките на които простиращите попречиха на прожекции на филма "Близо" на белгийския режисьор Лукас Донт. Те го определиха като "спиране на педофилска пропаганда".

Източник: dnes.dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев