АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОРБАН: ПУТИН НЕ Е ВОЕННОПРЕСТЪПНИК, А УКРАЙНА ВЕЧЕ НЕ Е СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА. ОТ САЩ ЗАВИСИ ДАЛИ ЩЕ ИМА МИР, А НЕ ОТ КИЕВ

Виктор Орбан
27.06.2023 / 15:37

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че не смята руския президент Владимир Путин за военнопрестъпник.

"Не. Не и за мен", каза той в интервю, публикувано във вторник в германския вестник "Билд", коментирайки решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на руския лидер. "Можем да говорим за военни престъпления след войната. Ако искаме да постигнем примирие и да преговаряме, трябва да убедим тези, които са част от конфликта, да седнат на масата за преговори", каза министър-председателят.

"Лоша идея е да ги помолим да седнат на масата за преговори и да им кажем: "Елате на масата и ще ви арестувам", добави той. Според министър-председателя "е напълно неуместно да се говори за това [предполагаемите военни престъпления] сега". "Нуждаем се от ръководители на делегации за преговори. Кой ще ги води, ако не лидерите на участващите държави?", коментира Орбан.

Запитан дали унгарските власти ще изпълнят решението на Международния наказателен съд, ако Путин пристигне в страната, той отговори, че не разполага с информация за съответните планове на руския президент. "Това е хипотеза, която изобщо няма нищо общо с реалността", заяви министър-председателят.

Виктор Орбан отговори и на въпрос за метежа, организиран от ЧВК "Вагнер". Според него заключението, че властта в Кремъл е показала доста слабости не се опира на реалността: "Знаете ли, това е Русия. Русия работи по различен начин от нас. Структурите в Русия са много стабилни. Те се основават на армията, тайните служби, полицията, така че това е различен вид държава, тя е военно ориентирана държава.

Така че не забравяйте, че Русия не е държава като нас, Германия или Унгария. Това е друг свят. Организацията е различна, мащабът е различен, стабилността е различна. Така че, ако искаме да си обясним как работи всичко при тях, според нашата логика, ние винаги ще грешим."

Водещият на интервюто зададе и провокативен въпрос на Виктор Орбан, свързан с антисъветското му политическо минало.

- През 1989 г. изнесохте смела реч в Будапеща, призовавайки за изтегляне на съветските войски от Унгария. Защо десетилетия по-късно поставихте страната си до Русия, дори в Европа ви смятат за приятел на Путин?

Орбан: Провокирате ли ме с този въпрос? Знаете ли, да казвате на унгарците, че сме проруски настроени или приятели на руснаците, противоречи на нашия исторически опит. Боря се за Унгария. Путин не ме интересува. За Русия не ми пука. Аз се грижа за Унгария. Така че това, което правя са позиции и действия, които са добри за унгарците. И определено всичко, което се случва сега между Русия и Украйна, е лошо за унгарците. Опасно е за унгарците. Загубихме животи, там живе унгарско малцинство. Опасността от войната е и в нашия квартал. Не е като вас, знаете ли, вие сте германци, имате Полша и Унгария между Русия и украинската война“.

Мирът е в ръцете на американците

- Казвате, че войната няма да свърши, докато САЩ не спрат да доставят оръжия, докато САЩ не искат мир. Ако украинците нямаха оръжие, нямаше да могат да се защитят. А това в известен смисъл означава да ги оставим на произвола на съдбата. Това ли искате?

Орбан: Не, точно обратното. Ние искаме да спасим Украйна. И единственият начин да ги спасим е американците да започнат преговори с руснаците и да постигнат споразумение за архитектура за сигурност и да намерят място за Украйна в тази нова архитектура за сигурност.

Не искам да влияя на украинците, но винаги пледирам за мир, мир, мир. В противен случай те ще загубят огромно количество богатство, много животи и ще се случи невъобразимо разрушение. Следователно мирът е единственото решение в този момент. Мирът означава примирие сега. Така че, на тази основа, аз говоря как можем да постигнем най-краткия път към примирие.

- Говорите за най-краткия път. Срещнах се с президента Зеленски за интервю преди две седмици и той твърди, че трябва да си върнат цялата територия.

Орбан: Знам това мнение. Но това, което наистина има значение, е какво искат да направят американците. Украйна вече не е суверенна държава. Няма никакви пари, няма оръжия. Те могат да се бият само защото ги подкрепяме от Запад. Така че, ако американците решат, че искат мир, мир ще има.

- Но украинците много ясно казват: ние не преговаряме. Дори има резолюция.

Орбан: Да, така е. А Украйна е нация, тя е държава. И те имат право сами да решават бъдещето си, дали да воюват или не. Също така е наше право да дадем или да не дадем оръжия и пари, ако американците го искат. Затова ние на никого не даваме пари и оръжие, включително и на украинците, ние просто искаме да преговаряме и да се борим за мир. Така че мирът е в ръцете на американците.

Източници: BILD, ТАСС

 

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев