АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ ОТ ЧЕРНА ГОРА: НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИМ РСМ ДА ГРАДИ ИДЕНТИЧНОСТ ВЪРХУ АНТИБЪЛГАРСКА ОСНОВА

Румен Радев
27.06.2023 / 15:02

За нас е от изключителна важност ускорената интеграция на РСМ в ЕС. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който е на работно посещение в Черна гора.

"Винаги съм подчертавал, че България е отговорен член на ЕС и като такива ние не можем да останем безразлични към бъдещето и устойчивото развитие на съюза", каза той.

Държавният глава уточни, че целта на изпратеното от него писмо до европейските лидери за еврочленството на РСМ е да помогне на ЕС да разбере по-добре нашите проблеми и да не се отклонява от своите принципи.

Според него другата важна цел е да се помогне на РСМ по пътя към европейската интеграция, когато виждаме, че тя се отклонява от своя път.

"Това, за което се преборихме в преговорната рамка, вписването на българите в Конституцията и гарантирането на тяхната равнопоставеност е само предусловие за започване началото на преговорите. Има други важни условия, които са залегнали в нея, а към тях няма развитие. Още нещо важно с това писмо е, да не допуснем проникването в ЕС на идеология на омразата, на идеология на дискриминация на етнически признак, ние като член на ЕС не може да си позволим някой да гради своята съвременна идентичност върху антибългарска основа", каза още той.

По думите му процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа е основен формат за развитието на диалога в региона.

"Това е важна форма за задълбочаваме на интеграцията на всички държави. А България показа водеща роля в този процес. Нека не забравяме, че като идея, то е на България. От 1996 година досега тя не е отстъпила от своята роля", подчерта Радев.

Той коментира, че предизвикателствата пред региона са много и надхвърлят възможностите на държавите.

"Трябва заедно да търсим дългосрочни решения. Ако ние не решим проблема със свързаността, ние няма да можем да се възползваме от всички шансове, които настъпват заедно с кризите, защото всяка една криза поставя и шансове", коментира още той.

Румен Радев коментира и политическата обстановка в страната.

"Едно демократично управление трябва да се базира върху принципи и ценности, които да работя в интерес на обществото, а не върху страх", заяви той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев