АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПП СЪС СВОЙ КАНДИДАТ ЗА ШЕФ НА БНБ СРЕЩУ ГЕРБ

 Асен Василев
27.06.2023 / 14:52

Между двата полюса в управлението очевидно ще тече високо напрежение и по въпроса кой да оглави БНБ. Днес министърът на финансите Асен Василев обяви, че "Продължаваме промяната" ще издигне свой кандидат. По-рано стана ясно, че ГЕРБ залага на досегашния управител на Централната банка Димитър Радев, чийто мандат изтече още през 2021 г. Двете политически формации вече се сблъскаха челно и по друг важен кадрови въпрос - за еврокомисар на мястото на Мария Габриел. София изпрати в Брюксел не единна кандидатура, а две номинации - Илиана Иванова, излъчена от ГЕРБ, и Даниел Лорер, предпочетен от ПП-ДБ.

Стана ясно, че ПП още нямат фаворит за шеф на БНБ. "Ще имаме номинация за гуверньор на БНБ, ще се опитаме да намерим фигура, която има висок статут в индустрията", заяви Асен Василев пред журналисти. Финансовият министър поясни, че централната банка е допуснала забавяне в подготовката на България за приемане на еврото и затова няма да подкрепят Димитър Радев за нов мандат.

Финансовият министър съобщи, че бюджетът за 2023 г. е готов и най-късно в сряда сутринта ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

"Дългът като процент от БВП тази година остава на същите нива като миналата година, които са малко по-ниски от 2021 г. Що се отнася до 2024-2025 г., там са заложени много големи капиталови разходи, съответно има леко нарастване на дълга, но това ще се случи, само ако се случат въпросните капиталови разходи", посочи Василев, цитиран от БНР.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев