АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН: ВОЕННИТЕ И ПРАВООХРАНИТЕЛНИТЕ ОРГАНИ СПАСИХА СТРАНАТА ОТ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА

Президентът на РФ Владимир Путин
27.06.2023 / 14:48

Руските военнослужещи и правоохранители положиха усилия да защитят сигурността на хората и на практика спасиха страната от гражданска война по време на опита за въоръжено въстание, заяви руският президент Владимир Путин. Военнослужещи и бойци, отличили се в последните събития, участват в церемония в Кремъл във вторник.

"Вие защитихте конституционния ред, живота, сигурността и свободата на нашите граждани, опазихте родината ни от сътресения, всъщност спряхте гражданската война. В трудната ситуация действахте точно и последователно, доказахте своята вярност към народа на Русия и военната клетва, проявихте отговорност за съдбата на Родината и нейното бъдеще", заяви държавният глава.

Пилотите, загинали при репресиите, са изпълнили с чест своя дълг, подчерта Путин и помоли присъстващите да почетат паметта им с минута мълчание.

Народът и армията не застанаха на страната на бунтовниците, решителността и смелостта на военните, както и консолидацията на обществото, изиграха решаваща роля за потушаването на бунта, подчерта президентът.

"Бързото и прецизно разгръщане на частите за сигурност позволи да се спре изключително опасното развитие на ситуацията в страната и да се предотвратят жертвите сред цивилното население".

Той изтъкна, че военнослужещите от Въоръжените сили на Русия, членовете на Федералната служба за охрана, Федералната служба за сигурност, Министерството на вътрешните работи, Федералната служба за охрана, войниците и офицерите, "истинските защитници на Отечеството, които в трудния за страната момент заедно със своите бойни другари застанаха на пътя на безредиците, които неизбежно щяха да доведат до хаос", са се събрали днес на историческия Съборния площад на Московския Кремъл.

Президентът обърна внимание на факта, че подразделенията на Министерството на отбраната, Руската гвардия, служителите на Министерството на вътрешните работи и специалните служби "осигуриха надеждното функциониране на най-важните контролни центрове, стратегическите, включително отбранителните обекти, сигурността на граничните райони, силата на тила на въоръжените сили и всички бойни части, които през това време продължиха да се сражават геройски на фронта". "Не се наложи да извеждаме бойни части от зоната на специалната военна операция", подчерта Путин.

Източници: ТАСС, РИА Новости

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев