АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

26 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА С НАРКОМАНИИТЕ И НАРКОТРАФИКА

26 юни - Международен ден за борба с наркоманиите и наркотрафика
26.06.2023 / 14:33

Денят за борба с наркоманията, обявен от ООН, се отбелязва за първи път на 26 юни 1988 година. Тази дата беше приета от Общото събрание на ООН през 1987 година с цел да се акцентира върху проблема с разпространението на наркоманията и да се насърчава ангажимента на всички хора в света в борбата с нея.

В интервюто си за предаването "Нашият ден", биохимикът и експерт по наркотични вещества Юлиян Караджов сподели, че употребата на наркотици в България е на средно ниво в сравнение с други страни в Европа. Той отбеляза, че в последните години има промени в разпространението на наркотиците, включително поради войната в Сирия, която наруши традиционните маршрути и доведе до мигрантски потоци към Европа. Той посочи и влиянието на пандемията, която също промени трафика на наркотици, включително увеличението на онлайн търговията с тях.

Според Караджов, кокаинът е широко разпространен в Европа, докато употребата на "райски газ" (популярна дрога сред младежите) води до сериозни неврологични усложнения поради унищожаването на витамин В12 в организма, обратно на разпространеното мнение, че той е безопасен.

Психологът Росица Станулова от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите в София обсъди в “Нашият ден“ тенденцията за намаляване на възрастта на първа употреба на наркотични вещества. Тя отбеляза, че основният фокус за превенция трябва да бъде насочен не само към гимназиалния етап, но и към прогимназиален и начален курс, тъй като се регистрират случаи на деца на възраст от 10-11 години, които започват да употребяват наркотици.

Основният призив на Деня за борба с наркоманията е да се привлече внимание към сериозния проблем, който засяга обществото като цяло.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев