АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХРИСТО ТУТУНАРОВ: И ПРЕДИ Е ИМАЛО ЕМАНЦИПАЦИЯ НА ЧАСТНИ АРМИИ, НО В ПО-ОГРАНИЧЕНИ МАЩАБИ

Христо Тутунаров, автор на изследването "Частните армии"
26.06.2023 / 14:28

"Не знаем 100% какво се е случило в Русия, но не съм изненадан от това, което стана. Но и в книгата съм написал за възможността в един момент частните армии да се еманципират, да се отделят от държавите (те са скритата ръка на държавата, за да може тя да упражнява своята външна политика), и да започнат да действат автономно и на базата на своите желания и цели... Основните възложители са държавите и говорим за милиарди".

Това поясни пред БНР Христо Тутунаров, автор на изследването "Частните армии".

И подчерта, че такива армии се създават не за да бъдат просто частни компании, а да бъдат привидно частни компании, които са на договор към съответната държава:

"Те изпълняват и частни задачи - защитаване на интересите на големи корпорации... И преди е имало случаи, в които такива армии са излизали извън контрола на държавите, но в по-ограничени мащаби - обикновено се касае за контрабанда на оръжие, на стоки, опити за завземане на ресурси".

В предаването "12+3" Тутунаров посочи, че не трябва да се изключва нито една версия в случая с "Вагнер".

"Движещата сила на "Вагнер" е Дмитрий Уткин, Евгений Пригожин е фасада. Уткин е роден през 1970 година на територията на днешна Украйна и до 2013 година е ръководител на спецназ група към ГРУ (дирекция на военното разузнаване на Русия). Той е оперативното командване на "Вагнер". Практически той водеше колоните към Москва... Ако приемем, че Пригожин е тръгнал на бунт срещу официалната власт и въоръжените сили, най-вероятно е нищо хубаво да не го чака. Той е прекалено богат, има паралелни други дейности в сянка, доста полезен беше. Или го чака лоша съдба, или ще избяга с капиталите си на Запад, или ще се върне на бял кон, което не е изключено".

По думите му частните военни компании не изчезват, а ако някоя сгреши, тя преминава в друга структура, като капиталите и наемниците се прехвърлят.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев