АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ДАРИНА ГРИГОРОВА: ИМАШЕ РИСК ОТ СЕРИОЗНА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ НА РУСИЯ

Проф. Дарина Григорова
26.06.2023 / 14:23

"Това, което се случи в Русия, беше тежко въоръжен метеж. Имаше много сериозен риск от сериозна дестабилизация на Русия. Не бих го нарекла преврат, защото преврат се прави в столицата или със съдействието на столицата, а не от периферията, затова от тази гледна точка това действие беше вабанк. Нямаше нито политическа сила, нито военна, публична, от армията. Интересно е, че елитът, въпреки неговото разнообразие, се сплоти около Владимир Путин".

Това каза пред БНР проф. Дарина Григорова, универститетски преподавател по руска история, автор на книги за Русия.

И допълни, че Евгений Пригожин е талантлив дезинформатор и популист, но "криминалното му съзнание изигра лоша роля":

"Рейдът към Москва едва ли е измислен от него, по-скоро от неговия идеолог и истински основател на "Вагнер" Дмитрий Уткин".

В предаването "12+3" проф. Григорова коментира, че с този рейд "Вагнер" са опитали да изиграят ситуацията на черния лебед, но безуспешно:

"Александър Лукашенко, чисто по славянски, прихвана този лебед, пооскуба го малко и сега, чисто информационно, идеята "Вагнер" да стои в Беларус не е особено комфортна нито за Украйна, нито за Полша".

Според нея случилото се едва ли ще се отрази върху бойните действия в Украйна, а относно политическата обстановка - "предстои да се види дали ще има смени или промени".

"Вероятно ще има прегрупиране на Сергей Шойгу, но не и сваляне. Засега Шойгу е лоялен към Путин и затова не виждам основание той да бъде изместен".

По думите ѝ случилото се е удар по престижа на Путин, но тандемът Путин - Лукашенко, съюзността между Русия и Беларус, са се заздравили.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев