АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОЯН ЧУКОВ: СЛАВНАТА ИСТОРИЯ НА ЧВК „ВАГНЕР“, ПОБЕДИТЕЛ В АРТЬОМОВСК / БАХМУТ, ПРИКЛЮЧИ

Боян Чуков
24.06.2023 / 22:03

Тлеещият конфликт между министър Шойгу и шефа на ЧВК „Вагнер“ се изостри до крайна степен.

Действията на Пригожин бяха определени от Кремъл и ФСБ като призив за въоръжен метеж.

Завъртяха се информации, че лагер на „Вагнер“ е бил ударен с ракети от подразделение на руската армия.

Дали е в резултат на заповед от Гeнералния щаб или е провокация не е ясно. А има ли нанесен въобще ракетен удар?

Пригожин публикува видео, в което твърди, че руското МО е „бомбардирало“ тила на „Вагнер“ и има много убити. Американски военен анализатор, който е гледал видеоматериалите, казва: „Видеото не показва мъртви, а само нещо, което изглежда като някакви незначителни инсценирани неща“.

Въобще да се нанасят удари по лагер на „Вагнер“ е пълен нонсенс. Да убиваш обикновени войници и сержанти е пълна глупост. Пригожин и неговото обкръжение са на свобода и тях никой не ги пипа. Шефът на „Вагнер“ е яростен противник на Шойгу и го обвинява, че има ниски професионални качества за министър на отбраната. Поведението на Пригожин, развитието на обстановката и редица косвени признаци дават основание за следните разсъждения.

На 4 юни ВСУ макар и плавно започна да реализира своите закани да проведе контранастъпление срещу Въоръжените сили на РФ.

Следващите близо 2-3 седмици бяха определени от сериозните западни анализатори като пълен провал. Не става дума за щатните клакьори каквито изобилстват у нас. Те твърдят точно обратното.

Противниците на Русия се убедиха, че ВСУ няма как да постигне военна победа срещу руската армия. Единственият начин Кремъл да бъде сразен е организирането на държавен преврат.

Путин не случайно в своето обръщение тази сутрин в 9 часа спомена 1917 година, но не спомена името на Пригожин. За да се подготви преврат, е необходимо да има създадена подходяща вътрешнополитическа обстановка.

И „искра“, която да „запали пожара“. Пригожин като турбопатриот подхожда отлично за тази цел. В руското общество постепенно се създаде напрежение. Обикновените руснаци, редовите войници и нисшите офицерски чинове не разбират защо силна Русия не побеждава. Защо се води тази „странна война“.

Защо „Путин жует сопли“, както пишат диванните турбопатриоти. Това недоволство избива ежедневно по различните политически токшоута по руските федерални телевизионни канали. Руснаците все повече считат, че елитът не води истинска битка за Русия и се надява да се помири със Запада.

В общественото мнение се създаде усещане за бездарно и неприлично корумпирано висше ръководство на Министерството на отбраната. Съществуващият баланс между „кремълските кули“ и „кланове“ се наруши.

Путин не може да балансира повече, а и не иска. Защото вече съдбата на Русия е поставена на карта. Западните специални служби се възползваха от създадената обстановка в страна и активираха тотално цялата своя агентура.

Активирани бяха и всички руски олигарси, които са заклети противници на Путин. Обърнете внимание на рязкото активиране на Ходорковски. В различните анализи на експерти по Русия в момента се открои британската връзка в събитията около ЧВК „Вагнер“.

Андрей Мартиянов, руски военен експерт живеещ в САЩ от 1990 г., написа в своя блог: „Пригожин е не само престъпник, но е много вероятно да е актив по оста Великобритания-НАТО“. Известият руски дипломат и политолог Сергей Марков, коментирайки действията на Пригожин, възкликна в своя телеграм канал: „Провокацията на британските специални служби няма да мине!“ Лично считам, че в сегашните събития в Русия се усеща известният от векове разузнавателен британски стил и почерк.

Генерал Суровикин, известен още като генерал Армагедон, направи обръщение към редовия състав на „Вагнер“ със символично поставен пистолет в неговия скут. Той призова вагнеровци да се върнат в своите казарми и да изпълняват заповедите на Върховния Главнокомандващ. Генералната прокуратура на РФ възбуди дело срещу Евгени Пригожин за организиране на въоръжен метеж. Обърнете внимание!

В своето обръщение тази сутрин Путин спомена, че говори с командващите направления, а не с Шойгу и Герасимов. Руският президент не остави никакви варианти за диалог с ръководството на ЧВК „Вагнер“. Което означава, че Пригожин „изгоря“.

Считам, че „Вагнер“ избърза със своите действия. Пригожин трябваше да се активира в края на месеца, когато Киев планираше да включи своите стратегически резерви срещу Въоръжените сили на РФ. Просто шефът на „Вагнер“ не издържа постепенното възвръщане на доверието на руското обществено мнение към Шойгу.

Той се виждаше на неговия стол в руското МО. И наруши графика на външния фактор, който координира планирания от него държавен преврат. Психологическият профил на Пригожин го прави лесен за използване „на тъмно“, за рефлексивно управление. Той се ориентира отлично в конкретна обстановка, но му липсва дълъг хоризонт и стратегическо мислене.

По данни от телеграм каналите МИ6 са посъветвали Киев да изчака по-кардинални събития в Русия. За разлика от ГУР (украинско военно разузнаване), което счита, че следващата седмица е оптимално време за втората вълна на украинското контранастъпление.

Шефът на Комитета по отбрана на Великобритания Тобиас Елууд заяви, че за Киев се е появил уникален прозорец на възможности. В същото време се забелязва бягство на представителите на руския елит и бизнес от Москва в чужбина.

Петата колона тотално се саморазкри в инфарктната обстановка. Вероятно за разклащане на обстановката в РФ ще бъдат активирани и гастарбайтерите от централна Азия. ФСБ вече води профилактични беседи с лидерите.

Накрая, все пак Евгени Пригожин не е аналог на Стивън Сегал от филма „Под обсада“. Между другото летището в Милерово заработи. Излитат транспортни самолети с бойци, които отиват на фронта, а между тях има хора на ЧВК „Вагнер“.

„Музикантите“ трябва да решат на кого са верни. На Путин или Пригожин? ФСБ е контролирала подготовката на преврата, внедрила е свои подстави. В момента върви игра на надхитряване между руснаците и британците. Считам, че руското контраразузнаване ще излезе победител и опитът за преврат ще се провали.

Но славната история на ЧВК „Вагнер“, победител в Бахмут/Артьомовск, приключи.

 

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев