АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТНОВО В СЕЛО БЯЛА НА ЕНЬОВДЕН

Еньовден в село Бяла
24.06.2023 / 17:35

По традиция сливенското село Бяла отбеляза тържествено празника Еньовден, на който църквата почита Йоан Кръстител. Вечерта на 23 юни беше изпълнен ритуала „Мълчана вода“, а рано сутринта жителите на селото набраха лековити билки. С ритуал „Еньово буле“ празникът беше официално открит на 24 юни. На него присъства заместник-кметът Пепа Чиликова, която поздрави жителите и гостите на селото от името на кмета Стефан Радев. Той изпрати поздравителен адрес към организаторите от кметството и читалището за продължаването на традицията и ентусиазма, с който всяка година правят празника още по-пъстър.

„През годините успешно пазите и съхранявате народните традиции, особено за необикновения празник Еньовден. Благодарение на вас днес можем да научим повече за ритуалите, за богатството и силата на билките, за неподправената вяра на българите, за неразривната връзка между хората и природата. Бъдете все така всеотдайни, раздаващи с пълни шепи родолюбие и почит към българския фолклор и обичаи“, пише в поздравителния адрес от кмета.

Ана Маринова – кмет на селото, благодари за интереса към организираните на този ден в Бяла събития. Тя пожела на жителите и гостите много здраве и късмет. Стоянка Петрова - председател на читалището заяви, че тази година е 25-то издание на празника в село Бяла. Събитието се организира с финансовата подкрепа на Община Сливен.

Присъстващите преминаха под Еньовия венец, дегустираха ароматен чай, посетиха информационните щандове, изложението на билки, билкови продукти и мед.

В народния календар Еньовден е голям празник, в който се преплитат предхристиянските и християнските вярвания, свързани със слънцето и вълшебната сила на билките.

Пресслужба на община Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев