АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛИВЕНСКАТА ТЕАТРАЛНА ФОРМАЦИЯ „КЛАСИКА“ Е ТАЗГОДИШНИЯТ НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА НА КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ

Teatralen festival
25.06.2023 / 19:33

Шестият Национален детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ приключи днес. Церемонията по награждаване в препълнената зала „Зора“ бе придружена с много емоции, изненади и бурни овации. Сред гостите в публиката бе кметът Стефан Радев. От сцената на залата той поздрави организаторите, всички млади театрали и техните ръководители.

„Истинска радост е в нашето технологично и дигитално съвремие млади хора да творят театрално изкуство - едно от най-старите и най-сложните. Същевременно то е и едно от най-живите изкуства, фокусирано на духовния контакт между сцената и публиката. Справихте се чудесно! Нека си пожелаем фестивалът да се превърне в международен“, заяви още Радев. Тази година с наградата на кмета бе отличена сливенската театрална формация „Класика“ към Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“. Ръководител на младите театрали е Соня Келеведжиева, която е и директор на „Сцена под Сините камъни“. Тя благодари за оказаната чест и подкрепата от страна на Община Сливен, която се включва все по-активно през последните години.

За първи път сливенският градоначалник връчи и поощрителни награди на две трупи от Сливен, които в рамките на фестивала успяха да се откроят с талант и старание. Това са Детски театър „Зора“ при Народно читалище „Зора 1860“ и Театрална трупа „Опит за летене“ към Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“.

Над 250 младежи и деца участваха в тазгодишното издание. Те са от София, Банкя, Пазарджик, Стара Загора и Бургас и домакините от Сливен.

Голямата награда-статуетка „Гран При” и почетен диплом получи Театрално студио „Смехурко” с художествен ръководител Цвете Лазарова, Център за изкуства, култура и образование – София - филиал Банкя.

Наградата на Общинския съвет за най-добър спектакъл отиде при Театрално студио „Смехурко”от Банкя и Сдружение „Арт асоциация „Водолей” - София. Местният парламент отличи и пет трупи за най-оригинална интерпретация. Това са сливенската Театрална школа при Образователен център „Инсайт”, театралната формация към Начално училище „Васил Левски”-Сливен, Детски театър „Зора” при НЧ ”Зора 1860”, Театър „Селимински” към Основно училище „Д-р Иван Селимински” и Театрална къща „Пластелин“ от Пазарджик.

И тази година организаторите повериха оценяването на участниците на Здравко Гулеков - режисьор, актьор и бивш директор на Драматичен театър „Стефан Киров“. Той бе и председател на журито. Членове бяха Георгиос Филаделфевс - лауреат на международни конкурси и Гергана Мантарлиева от Държавната опера в Пловдив.

Първа награда–плакет и диплом в първа възрастова група получи с Детски театър „Зора” при НЧ ”Зора 1860”. Втората награда отиде при театрална формация към Начално училище „Васил Левски”-Сливен. Третата награда остана за Театрална школа при Образователен център „Инсайт” с художествен ръководител Весела Кацарова.

Във втората възрастова група театралната формация на първо място е „Междузвездни таланти” при НЧ „Св. Климент Охридски” – Стара Загора. На второ място се нареди Театър „Класика“ към езиковата гимназия в Сливен. Трети останаха Театрална трупа „Опит за летене” към сливенската Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”. Художествен ръководител е Николина Велчева.

Специалната награда на журито за училищна формация тази година е за Театър „Селимински” към Основно училище „Д-р Иван Селимински” в Сливен с художествени ръководители Диана Петрова и Йоана Динева. Със специалната награда на журито за извънучилищна формация бе отличен сливенският Детски театър „Зора” при НЧ ”Зора 1860” с ръководител Ивайло Гандев.

Наградата на Областната администрация за най-малък участник отиде при петгодишния Крисиян Ников.

За първи път бе връчена и награда за дарител на „Сцена под сините камъни“ 2023. Тя отиде при Ивайло Стамов, който е един от спонсорите на проявата.

Всички състави получиха грамота за отлично представяне от Регионалното управление на образованието.

По време на церемонията гостуващите състави изразиха отлични впечатления от организацията на проявата и ангажираността на местната власт към събитието. При закриването на фестивала бяха връчени още награди в различни възрастови групи, за най-добри мъжка и женска роли, за актьорско майсторство, за режисура, за оригинална интерпретация и др.

От създаването на фестивала през 2018 г. досега в отделните издания са участвали повече от 1250 млади театрали.

Форумът се провежда под патронажа на Общински съвет-Сливен. Организатор е Народно читалище „Зора 1860“-Сливен. Партньори са - Община Сливен, Областна администрация-Сливен, Регионално управление на образованието-Сливен.

На новооткрития сайт на „Сцена под Сините камъни“ може да бъде открита информация относно началото, история и участници от изминали издания на културната проява. Той е достъпен на посочения линк: https://scenapodsinitekamani.org/.

Имената на всички отличени участници и театрални формации се съдържат в прикачения по-долу файл.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев