АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОВАЛЯЩАТА СЕ КОНТРАОФАНЗИВА И НЕСЪСТОЯЛИЯТ СЕ МИР

Байдън и Зеленски
22.06.2023 / 11:19

С всеки изминал ден става ясно, че украинската контраофанзива не успява да постигне нито една от първоначално заявените си цели. Припомняне: залогът на администрацията на Байдън беше, че контраофанзивата ще върне руските териториални завоевания, ще отреже сухопътния мост към Крим и ще принуди Русия да седне на масата за преговори. Това почти сигурно няма да се случи. Напротив, по-вероятно е да има патова ситуация, или дори Русия да завземе още територия и да спечели войната, както предсказа Миършаймър.

Каква е позицията на Байдън сега? Или да ескалира, или да признае поражение. В подготовката за срещата на върха на НАТО във Вилнюс Блинкен отправи предложение да се даде на Украйна „Израелски статут“. Това означава многогодишни гаранции за сигурност, включително оръжия, боеприпаси и пари, които ще продължат дори и Байдън да загуби следващите избори.

Американският народ не се е съгласявал на това. Много американци подкрепиха 100+ милиардните бюджетни кредити за Украйна, вярвайки че това е еднократна уговорка за възвръщане на завзетите от руснаците територии. Ако им беше казано, че това е основата на годишно бюджетно кредитиране за нова Вечна война, те щяха да предпочетат алтернатива, особено ако знаеха, че такава съществува.

Мирът, който не се състоя

Появиха се нови доказателства, че мирна сделка е била постижима в началото на войната. На неотдавнашна среща с африканска делегация, Путин показа проекта на предварителното споразумение, подписано от украинската делегация в Истанбул през април 2022 година. То гарантира, че Русия ще се изтегли на предвоенните линии, ако Украйна се съгласи да не се присъединява към НАТО (но Украйна може да получи гаранции за сигурност от Запада).

Този документ все още не е публично оповестен, но никой не оспорва сериозно съществуването му. Единственият спор е относно това, което става после. Украйна (в репортаж на "Ройтерс") твърди, че сделката се е разпаднала. Въпреки това наличието на сделка, основана на украински неутралитет, е в съответствие с предишни коментари на Нафтали Бенет, който заяви, че сделката е била постижима, но отхвърлена от Запада.

Защо Западът би направил това? „Украинска правда“, проукраинско издание, съобщава през май 2022 г.:

„Веднага след като украинските преговарящи и Абрамович/Медински (руските преговарящи), следвайки резултатите от Истанбул, се споразумяха за структурата на евентуално бъдещо споразумение в общи линии, премиерът на Великобритания Борис Джонсън се появи в Киев почти без предупреждение. „Джонсън донесе две прости съобщения на Киев. Първото е, че Путин е военнопрестъпник; той трябва да бъде притиснат, вместо да се преговаря с него. А второто е, че дори Украйна да е готова да подпише някакви споразумения за гаранции с Путин, те не са готови. Ние можем да подпишем (споразумение) с вас (Украйна), но не и с него. Той така или иначе ще прецака всички“, това обобщи един от близките сътрудници на Зеленски относно визитата на Джонсън.“

Джонсън (който вероятно е говорил не само от свое име, но от името на Западния алианс) искаше да притисне Путин, а не да преговаря за мир и обеща нови оръжейни системи, ако Украйна продължи да се бие.

По времето на статията в „Украинска правда“ Украйна изглеждаше, че се справя добре, затова изданието окачестви решението на Зеленски да приеме офертата на Джонсън като умен ход. Сега, в ретроспекция, то изглежда като трагедия.

Отново Афганистан?

Знам, че за някои от вас ще бъде трудно да повярват, че реалностите на терен са в голямо противоречие с отразяваното в официалните медии. Но си заслужава да си припомним, че американската публика беше уверявана в продължение на двайсет години, че печелим в Афганистан. Всички тези репортажи бяха разобличени като лъжи, когато афганистанската армия, която ние уж „изграждахме“, се разпадна в рамките на няколко седмици. В този момент медиите спряха да отразяват Афганистан, точно както спряха да отразяват Ирак, вместо да потърсят сметка от някого.

За нещастие, ние вървим към подобен резултат в Украйна. Единственият въпрос е кога и колко дълго Байдън ще бъде в състояние да продължава тази прокси война, която лесно можеше да бъде избегната.

Автор: Дейвид Сакс, twitter.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

https://glasove.com/na-fokus/provalyashtata-se-kontraofanziva-i-nesastoyaliyat-se-mir

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев