АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕОРГИ ГЬОКОВ: ТАГАРЕВ ДА КАЖЕ ВКАРВАТ ЛИ ДИРЕКТНО БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Георги Гьоков
22.06.2023 / 11:12

Министърът на отбраната изговори десетки неща, неприемливи не само за БСП, но и за всички българи, каза социалистът пред Bulgaria On Air. "Такива хора ги наричат „ястреби“ в натовските страни, такива хора не са ни необходими“, каза Георги Гьоков и посочи, че 80% от българите са против всякакво участие на България в тази война.

„Поискахме изслушване на военния министър Тодор Тагарев, за да обясни пред българския народ думите си, че ще предоставяме медицински кадри на Украйна, както и решението, което се подготвя от кабинета „Денков“ за участие на България в европейската инициатива за мир, която има за цел да осигури един милион боеприпаси и снаряди за Украйна. Искаме Тагарев да каже пред българския народ какво правят – вкарват ли директно България в тази война, което явно целят – оставете военната помощ с 1 млрд. куршуми, прокрадват се идеи за изпращане на жива сила - лекари и санитари, така се почва“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков в ефира на Bulgaria On Air.

Социалистът посочи, че виждането на БСП по отношение на войната е съвсем различно от това на коалицията на войната и на министъра на отбраната. Гьоков припомни още, че по време на предходното редовно правителство, благодарение на настояване от страна на социалистите, тогава Тодор Тагарев не е станал военен министър: „Това не е, защото БСП не харесва човека Тагарев, а защото неговите убеждения ни водят към открито влизане в този конфликт. България няма място в конфликта“, категоричен бе народният представител от „БСП за България“.

„Този човек не е човекът, който е нужен на страната ни в такава сложна военна ситуация в Европа и в света. Такива хора ги наричат „ястреби“ в натовските страни, такива хора не са ни необходими“, каза социалистът и посочи, че 80% от българите са против всякакво участие на България в тази война.

Гьоков припомни категоричната позиция на БСП за мирно решаване на конфликта чрез дипломатични преговори. Той изрази надежда министърът на отбраната да се яви на изслушване в НС, за да отговори на въпросите на социалистите и да заяви политиките и намеренията си: „Откакто е станал министър, той изговори десетки неща, които са неприемливи не само за БСП, но и за българите. Има много какво да го питаме“, каза социалистът.

Народният представител от „БСП за България“ коментира и темата "Бюджет": „Държавата никога не е била в такъв хаос. Средата на годината още нямаме бюджет за 2023 г. и това се случва не само заради политическата криза, но и заради ината на служебния кабинет“, каза Гьоков и припомни, че народните представители са настоявали служебният кабинет да внесе бюджет, допълвайки: „Колкото по-нататък вървим във времето, става все по-сложно. Досега в НС е минал само удължителния бюджет, няма внесен редовен бюджет“, посочи Гьоков.

Той посочи, че визията на БСП за бюджет е различна и социалистите няма да подкрепят бюджет на замразени социални плащания. Той коментира и размерът на преразпределението от БВП, което е заложено да бъде около 37%, а средното в ЕС е около 50%: „Тази разлика в преразпределението са около 20 млрд. – представете си с 20 млрд. на година какво може да се случи в образованието, в културата, в социалната сфера, в здравеопазването“, обясни социалистът.

По отношение на 3% дефицит, Георги Гьоков заяви: „Забили са се в тези 3% като някаква самоцел. Хубаво е да няма огромен дефицит, но това не трябва да бъде за сметка на обикновените хора. Предупреждавам всички българи, че това ще бъде за тяхна сметка. Ръст на заплатите с този бюджет няма как да се случи“, каза Георги Гьоков и припомни, че останалите парламентарни групи са отхвърлили предложението на „БСП за България“ минималната работна заплата да бъде 50% от средната от 1 юли 2023 г.

Попитан относно кандидатурите за европейски комисар, социалистът заяви, че даваме много лоши знаци на ЕС: „Двете кандидатури звучат като: „Вижте, в България управляващите не могат да се разберат кой да бъде кандидатът за еврокомисар, затова ви предлагаме двама, за да изберете“. Щом управляващата коалиция не се е разбрала кой да бъде, а очакват Европа да решава техните спорове, не знам как ще продължава това правителство – в сговор или с арбитър Европейския съюз, който да казва кое как да направим. Имат разнобой във всичко“, каза народният представител от „БСП за България“

По отношение на конституционната реформа Георги Гьоков заяви отново позицията на БСП да не участва в предварителните разговори, тъй като няма нищо конкретно, което да се предлага: „Има само един проект на ДПС, с който по много от нещата не сме съгласни. Нямаме база, на която да разговаряме. Ще съберем нашите конституционалисти, ще вземем предвид тяхното мнение, ще решим кое е полезно за България като промени в Конституцията и ще го предложим“, обясни Георги Гьоков.

Bulgaria ON AIR

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев