АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТАГАРЕВ: ГОТВИМ ЗА УКРАЙНА БОЙНИ МЕДИЦИ И САНИТАРИ

Тагарев
22.06.2023 / 11:04

"Помощта за Украйна не минава само през боеприпаси и въоръжение. Тя минава и по много други начини. България е приела да готви т.нар. бойни медици или бойни санитари. Тоест хора с някакво равнище на медицинска подготовка, които да могат да оказват някаква първа помощ на ранени и тяхната евакуация. Говорим с украинската страна кога и как да започнем изпълнението на този ангажимент, който е също така ценен.

Още от 2014 г. ние посрещаме тук ранени военнослужещи на рехабилитация. Намерението ни е да продължи този тип помощ. Има много други начини да се помага на Украйна, не е само с боеприпаси".

Това каза в интервю за "Свободна Европа" министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"Някои наши съюзници буквално са изпразнили складовете си. Дали са всичко, което могат, разбирайки, че ако Украйна защити себе си, това е най-добрата защита и за нас. А ние действаме така и продължаваме да действаме така - да осигурим на армията ни да действа и да даваме това, което е извън тези потребности. Дори не сми стигнали до въпроса - можем ли да дадем нещо, което е нужно на армията ни", продължи министърът.

Помощта по следващия пакет, който министерството готви, нямало да е същата като първата "но са само неща, които са нужни на Украйна и които са извънщатни".

"Това, което ми докладваха за първия пакет е, че макар да става дума за стари системи от въоръжение като тактико-технически характеристики, украинската страна е много доволна от тяхното техническо състояние. Докладваха ми, че някои наши съюзници са били изключително изненадани от това, което сме предоставили на Украйна", обясни той.

"Все още това, което даваме е в срок на годност. Украинците са готови да приемат някои въоръжения и боеприпаси, които са им много нужни, дори да не са в напълно работно състояние, защото те разполагат с ремонтен капацитет, за да ги доведат до състояние на използване. Но основното, което сме давали, е напълно годно за използване", увери той.

"Нелогично и неразбираемо" нарече Тагарев решението на президента Румен Радев България да не се присъедини към общата поръчка на боеприпаси за Украйна.

Проспахме възможността за триъгълни сделки, каза още той.

БСП поиска изслушване на военния министър Тодор Тагарев в парламента заради последното му изявление, че България ще предостави медицински кадри за войната в Украйна.

Борислав Гуцанов изчете декларация, в която напомни, че ЕС е готов да даде втори пакет от помощ в подкрепа на Киев, който би трябвало да е за следващите 4 г. Според него и нашето правителство мисли в тази посока, без това да е съгласувано в НС.

"Това, че ни управлява правителство, което ни тика към въоръжен конфликт, не е ново. Ако България се включи в тази помощ като част от ЕС, всеки жител ще дава по над 27 евро за въоръжението на Украйна", предупреди Гуцанов. А парите щели да отиват за патрони и снаряди, докато няма пари за образование, здравеопазване и за пенсионерите, и се "чудим откъде да отрежем живо месо, за да вържем бюджета", заяви Гуцанов от парламентарната трибуна.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев