АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТКОВ: НЯМА ДА ИМАТ ДЪЛГОЛЕТИЕ ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ И ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО, АКО ГЕРБ ПРОДЪЛЖАВАТ С ПЛАВАЩИТЕ МНОЗИНСТВА

Кирил Петков
22.06.2023 / 09:11

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков отправи предупреждение към ГЕРБ-СДС и ги обвини в опит за прокарване на политики с плаващи мнозинства. Това, според Петков, поставя под риск политическата стабилност.

Повод за коментара му стана осуетеното изслушване на правосъдния министър в правната комисия след избора на Борислав Сарафов за главен прокурор.

„Няма как да продължи, да има политическа стабилност и да има дълголетие този парламент и това правителство, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинства, така че ние едва ли не да сме като смокинов лист отпред, а те отзад, за важните неща за обществото, да си ги прокарват с други мнозинства. Това е не само предупреждение, това е призив, че по този начин те вкарват огромен риск в политическата система. Ако така си мислят, че ще се случи, просто няма да го приемем. Така че това беше просто на първо четене, за комисията няма проблем, но идеята, че във всичките тези моменти те използваха това плаващо мнозинство между ДПС и „Възраждане“ като алтернатива да си говорят с нас е огромен проблем“.

Кирил Петков коментира, че има проблем в прокараните на първо четене промени в Антикорупционния закон, внесен от ГЕРБ-СДС:

„В техния закон те искат да се сложи по един член от всяка партия. Как си представяте, че тази комисия ще разследва партиите и корупцията на партиите, ако председателите са от всички партии и има голям риск за конфликт на интереси между различните партии?“.

Кирил Петков заяви, че ПП-ДБ няма претенции към председателските места в постоянните комисии, но уточни:

„По-големият ни страх е, от тези комисии колко ще отидат в ДПС и колко от тях ще отидат във „Възраждане“. Аз съм щастлив, че Комисията по европейски въпроси, поне, беше запазена, единствената комисия за нас, защото ако и тя беше отишла във „Възраждане“ - хората, които даже не стават, когато Европейският химн тече, щеше да е обида въобще за европейските ценности“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев