АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

EURACTIV: ДАНИЕЛ ЛОРЕР ОТ ПП Е ФАВОРИТ ЗА ЕВРОКОМИСАР ОТ БЪЛГАРИЯ

Даниел Лорер
20.06.2023 / 14:58

Номинацията на български кандидат за еврокомисар очаквано създава напрежение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Причината е, че двете коалиции не успяват засега да постигнат разбирателство около единна кандидатура, но такава трябва да има, казаха източници на EURACTIV от Министерски съвет.

Засега фаворит за позицията е Даниел Лорер, който е член на ръководството на „Продължаваме промяната“. Но това е предпоследно, утре всичко може да се промени – ситуацията е динамична, обяснява източници от ПП-ДБ.

Лорер е депутат от ПП и беше министър на иновациите в правителството на Кирил Петков. Той беше включен в първия проектокабинет с премиер Николай Денков, но отпадна от окончателния състав на правителството с настояване на ГЕРБ.

Все още не е отхвърлена опцията правителството да издигне двама кандидати. Едининият да е на ПП, а другият на ГЕРБ които подкрепят правителството. Накрая решението трябва да бъде оставено в ръцете на Европейската комисия (ЕК), която предпочита бъдещият еврокомисар да е жена и от ЕНП, за да се запази баланса в комисията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев