АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: ГРЕШКА Е ДА ВЛЕЗЕМ В КОАЛИЦИЯТА ЗА СНАРЯДИТЕ ЗА УКРАЙНА

Румен Радев
20.06.2023 / 15:08

Президентът Румен Радев се обяви категорично против присъединяването на България към европейската инициатива за осигуряване на 1 млн. боеприпаси за Украйна, известна още и като коалицията за снаряди.

"България не трябва да се намесва с оръжие в конфликта. Виждате, че той ескалира, че носи огромни рискове и поставя на изпитание нашите социални системи. Ако Министерски съвет вземе решението, ще бъде грешка. Не подкрепям", обяви държавният глава пред журналисти.

Неговите изявления идват като контра за намеренията на военното министерство и на правителството България най-после да се включи в коалицията за снарядите за Украйна. Страната е една от много малкото, които през март не се включи в плана на ЕС, финансиран от Европейския механизъм за мир и който предвижда да се предаде 1 милион 155-милиметрови снаряди на Украйна, за да се защитава тя от агресията на Путин.

Преди дни военният министър Тодор Тагарев обяви, че България ще се присъедини към общоевропейската програма за доставка на боеприпаси за Украйна. Той добави, че България ще увеличи подкрепата си за Украйна с мунициите, от които има нужда за борбата си с Русия.

"Ние много категорично възнамеряваме да се присъединим към тази коалиция", каза Тагарев и добави, че вероятно ще можем да осигурим част от необходимите муниции за Украйна. Министърът добавя, че няма политическо решение, но със сигурност ще положи усилия и вярва, че ще се намери начин.

Още няколко дни по-късно зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обяви пред БНТ, че се подготвя решение на Министерския съвет, с което България ще заяви, че желае да участва в инициативата на ЕС за предоставяне на 1 милион боеприпаси за Украйна.

Веднага след сегашното изявление на Радев, дойде коментар и от премиера Николай Денков по темата. "Има решение на Народното събрание. В същото изказване, доколкото успях да се запозная, Радев е казал, че България помага на Украйна, включително с оръжие. От една страна участваме, от друга страна не участваме със снаряди. Така че нека президентът изясни това противоречие", каза премиерът.

Девет години след конфликта Денков се сети, че:

"Загиват хора, изселени са семейства и деца. Да напомним за човешката трагедия, не виждам как тя ще завърши, докато тази война не спре по начин, по който да създаде устойчив мир, но да припомним, че когато се установи несправедлив мир, следва нова война. Това знаем от примера на историята след Първата световна война, която води до Втората световна война", изтъкна министър-председателят.

Денков забрави да каже кой подпали войната и лъжите на Меркел и западните лидери за Минските споразумения.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев