АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: БЪРЗОТО ИЗБИРАНЕ НА САРАФОВ БУДИ СЪМНЕНИЯ, ЧЕ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПАРТИИ "ТЪРСЯТ СВОЙ ЧОВЕК"

Румен Радев
20.06.2023 / 12:29

Избирането на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор на мястото на отстранения Иван Гешев стана повод за коментари на най-високо държавно ниво.

Според президента Румен Радев бързото избиране на Сарафов навява съмнения, че парламентарните партии "търсят да назначат свой човек".

"При всички положения ние трябва да съдим за него по отношението му към имунитетите и към делата на трупчета за корупция. Той трябва много бързо и ясно да се позиционира дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта".

Президентът беше попитан от репортери защо е издал указа за освобождаване на Иван Гешев преди Конституционния съд да се е произнесъл дали Висшият съдебен съвет с изтекъл мандат може да приема подобно решение.

Като аргумент да не бави указа държавният глава се позова на аналогично решение на Конституционния съд, който се е произнесъл, че Инспекторатът към ВСС, въпреки изтеклия си мандат, е запазил правомощията си.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев