АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОРБАН СРАВНИ РЕФОРМАТА НА ЕС В ОБЛАСТТА НА МИГРАЦИЯТА С ХОЛОКОСТА

Виктор Орбан
16.06.2023 / 17:20

"В Германия ще хващат ли мигранти, които не искат да идват тук, ще ги събират, транспортират във вагони и ще ги разтоварват у нас?", попита унгарският премиер

Унгарският премиер Виктор Орбан, критикувайки днес европейския проект за реформиране на системата за предоставяне на убежище в Европейския съюз, попита дали ще бъде необходимо "да бъдат принуждавани със сила" търсещите убежище в Германия да се "качат на вагони" за Унгария, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Унгарската опозиция веднага заклейми "срамния паралел с Холокоста".

Критикувайки постигнатото наскоро споразумение, предвиждащо задължителна солидарност между държавите членки в грижите за бежанците, унгарският лидер националист осъди "правилата, които дават на Брюксел правото да казва как да се разпределят мигрантите".

"В Германия ще хващат ли мигранти, които не искат да идват тук, ще ги събират, транспортират във вагони и ще ги разтоварват у нас?", попита Виктор Орбан.

"Всяка държава, която не позволява на мигранти да влязат, ще бъде принудена да го направи насила", каза той в интервю за медия, близка до правителството.

Унгарският премиер вече нарече споразумението "неприемливо" миналата седмица, обвинявайки Европейската комисия в "злоупотреба с правомощията си".

Съгласно предложената реформа от всяка държава членка ще се изисква да приеме определен брой лица, търсещи убежище и пристигали в страна от ЕС, подложена на миграционен натиск (в зависимост от тяхното население и техния БВП на глава от населението), или, ако не го направят, ще трябва предоставят финансова помощ от 20 000 евро на човек.

Гласуването изискваше подкрепата на 15 от 27-те страни членки, представляващи най-малко 65 процента от населението на ЕС. Полша и Унгария гласуваха против.

Постигнатото споразумение проправя пътя за преговори с Европейския парламент с оглед на приемането на реформата преди изборите за подновяване на състава му през юни 2024 г.

"Той просто не е в състояние да спре срамните си паралели с Холокоста", реагира либералната евродепутатка Каталин Чех, когато Виктор Орбан сравни миналия месец ЕС с нацисткия режим в Германия.

"Карл Велики, Наполеон, Хитлер ... всички те мечтаеха за европейско единство", каза в реч унгарският премиер.

"И днес е така, националният суверенитет и имперската мечта се изправят един срещу друг", допълни той.

При управлението на Виктор Орбан, който е на власт от 2010 г., Унгария изгради огради по границите си и ограничи подаването на молби за убежище до посолствата си в чужбина, политика, която й спечели няколко осъдителни решения от Съда на ЕС.

Миналата година само 18 души са получили бежански статут в Унгария - по-малко отколкото в която и да било друга държава от Европейския съюз.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев