АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

DIE WELT: ГЕРМАНИЯ НЯМА ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА БЮДЖЕТА НА ЕС ЗАРАДИ ПОМОЩТА ЗА УКРАЙНА

Кристиан Линднер
16.06.2023 / 14:27

Паричната ситуация в Германия сега е напрегната и страната няма възможност да направи допълнителни плащания към бюджета на Европейския съюз (ЕС) заради подкрепата си за Украйна. Това съобщава вестник Die Welt. "Предвид необходимите съкращения в националния ни бюджет, в момента не можем да направим допълнителни вноски в бюджета на Европейския съюз", цитира вестникът германския министър на финансите Кристиан Линднер. Според него и други държави от ЕС "чувстват същото".

Според Европейската комисия (ЕК) дългосрочният бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. е бил "натоварен максимално" заради високите разходи за помощ за Украйна. В момента той е в процес на преразглеждане. ЕК е насрочила 20 юни за предоставяне на резултати по въпроса.

Освен това Линдер заяви, че трябва да има ясно определяне на приоритетите, което да се съсредоточи върху неизбежните нужди от допълнително финансиране, като например тези, произтичащи от правните задължения на ЕС.

По-рано, на 23 май, ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви пред журналисти, че през тази година ЕС е доставил на Киев ракети и снаряди на стойност 800 млн. евро. Той подчерта, че мнозинството от страните от ЕС са одобрили увеличение на финансирането на Европейския инструмент за мир с 3,5 млрд. евро, като част от тези средства ще бъдат предоставени на Украйна.

През април вестник "Вашингтон пост" съобщи, че украинските въоръжени сили (ВСУ) са изправени пред остър недостиг на боеприпаси на бойното поле и се налага да ограничат използването им. Вестникът отбеляза, че украинските бойци изстрелват около 7700 снаряда дневно, или по един на всеки шест секунди. Авторите се питат дали западните държави са в състояние да произвеждат снаряди в мащабите, от които се нуждае Киев.

През същия месец унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че Украйна не съществува финансово и че веднага щом САЩ и европейските държави спрат да я подкрепят, конфликтът ще приключи. Унгарският политик подчерта, че ЕС харчи десетки милиарди долари за Украйна и това не може да продължава до безкрай.

САЩ и други западни държави увеличиха военната и финансовата си подкрепа за Украйна на фона на специалната операция на Русия за защита на Донбас, която руските власти обявиха на 24 февруари 2022 г. на фона на влошаващата се ситуация в региона заради обстрела от страна на украинските военни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев