АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН ПОКАЗА ПАРАФИРАНИЯ ПРОЕКТ НА ДОГОВОР С УКРАЙНА ОТ МАРТ 2022 Г.: КЪДЕ СА ГАРАНЦИИТЕ, ЧЕ НЯМА ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА СЕ ОТМЯТАТ ?

Путин показа парафирания проект на договор с Украйна от март 2022 г
18.06.2023 / 19:35

На среща с ръководители и представители на африканските страни руският президент Владимир Путин показа парафирания проект на договор с Украйна, който се подготвяше през март 2022 г. в Истанбул, съобщава ТАСС. Путин отбеляза, че той се нарича Договор за постоянен неутралитет и гаранции за сигурността на Украйна.

„Искам да ви обърна внимание на факта, че със съдействието на същия президент Ердоган, както знаете, в Турция се проведе цяла поредица от преговори между Русия и Украйна, за да се изработят както споменатите от вас мерки за укрепване на доверието, така и текстът на самия договор. Не сме се договаряли с украинската страна, че това споразумение ще бъде конфиденциално, но никога не сме го представяли и не сме го коментирали. Проектът на този договор беше парафиран от ръководителя на преговорната група от Киев. Той постави подписа си там. Ето го“, посочи руският лидер, показвайки документа на представители на африканската мисия.

Путин отбеляза, че той се нарича Договор за постоянен неутралитет и гаранции за сигурността на Украйна. "Именно гаранциите, за които говори президентът на Република Южна Африка (Сирил Рамапоса - б.а.). Осемнадесет члена, - продължи Путин. - Те се отнасят до въоръжените сили, отнасят се също до други неща. Всичко е разписано - до военна техника и личен състав.”

Както подчерта руският президент, след като руските войски бяха изтеглени от Киев в съответствие с договореностите, "киевските власти, както обикновено правят техните господари, захвърлиха всичко това на бунището на историята". "Нека го кажем внимателно. Ще се опитам да го кажа интелигентно", отбеляза Путин. - Къде са гаранциите, че те няма да продължат да се отмятат от други такива договорености? Но дори и при тези условия ние никога не сме отказвали да преговаряме", добави Путин.

На 29 март 2022 г. в Истанбул се проведе поредният кръг преговори, след който ръководителят на руската делегация, помощник на президента на Руската федерация Владимир Медински, заяви, че Москва за първи път е получила от Киев принципите на евентуално бъдещо споразумение фиксиран на хартия, съдържащ, наред с други неща, задължения за неутрален, извънблоков статут на Украйна и нейния отказ да разполага чужди военни и оръжия, включително ядрени оръжия, на нейна територия, посочва ТАСС.

Руските войски в Киевското и Черниговското направление бяха изтеглени, но след това преговорите бяха напълно замразени и, по думите на Владимир Путин, Киев се е отказал от договореностите, постигнати в Истанбул. През октомври украинският президент Володимир Зеленски наложи решение на Съвета за национална сигурност и отбрана, че е невъзможно да се преговаря с Путин, добавя ТАСС.

https://glasove.com/novini/putin-pokaza-parafiraniya-proekt-na-dogovor-s-ukrayna-ot-mart-2022-g-kade-sa-garantsiite-che-nyama-da-prodalzhat-da-se-otmyatat

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев