АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БУНДЕСТАГЪТ ПРИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ, ПРИЗНАВАЩА МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА, ИДЕНТИЧНОСТ И ЕЗИК

Бундестагът прие декларация, признаваща македонската култура, идентичност и език
16.06.2023 / 09:20

Германският Бундестаг гласува късно снощи декларация, в която призовава България да се въздържа от поставянето на допълнителни условия към Северна Македония, освен постигнатия вече компромис за конституционна промяна.

Декларацията е изготвена от трите партии в управляващата коалиция на федералната република. В документа се казва още, че Германският Бундестаг признава македонската култура, идентичност и език.

Според германските депутати от управляващата коалиция въпреки усилията на София, Скопие и останалите дължави от ЕС, различията между двете съседни държани все още не са напълно разрешени и те представляват опасност за процеса на разширяване на ЕС.

Берлин смята, че трябва да се положат всички усилия, за да се предприеме следващата стъпка в процеса на присъединяване на Северна Македония.

Германският Бундестаг приветства усилията на правителствата в Скопие и София да засилят сътрудничеството в различни културни и икономически области с цел сближаване.

Според евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев декларацията е приета по молба на министър-председателя в Скопие. Ковачев благодари на колегите си от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз в Бундестага, че не са подкрепили документа.

"Проблемът, или по-точно странният феномен е, че те се молят на друга държава да признае в решение на парламент това, че македонският език, култура и идентичност съществуват. Аз нe съм чувал за друг подобен феномен на нашата планета, където една държава да е толкова несигурна в своята идентичност, език и култура, че да трябва да моли друга държава с политическо решение на законодателен орган да признае езика, културата и идентичността", заяви Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

По думите му германският парламент по настоятелна молба на министър-председателя в Скопие е приел една резолюция, която има за цел да помогне за започването на преговори за присъединяване към Европейския съюз на Република Северна Македония.

"В това няма нищо лошо. Нашите колеги, съседи и приятели в Скопие не би трябвало да се притесняват от това, че имат съвременна идентичност, език и култура, но аз разбирам, че те искат да покажат някаква историческа последователност или исторически континуитет, който е различен от българския. Това е основата на нашия проблем, от там идват и дискриминацията, и говора на омразата, и всички проблеми, които имаме. Те не са двустранни проблеми, те са проблеми, свързани с основни човешки права и европейски ценности. Призовавам отново и управляващите, и опозицията в РСМ да проявят смелост и мъжество и да не продължават инерцията от времето на Титова Югославия. Да си помагаме заедно, да бъдем колкото се може по-бързо заедно в ЕС, както правят Румъния и Молдова, както прави Гърция с Кипър. Ние трябва да сме заедно в ЕС, и това може да стане само на базата на приятелство, на добросъседство, с изпълнение на подписания договор от 2017 година между премиерите Заев и Борисов, както и добра воля. Пожелавам на нашите съседи наистина да преодолеят всички пречки и да могат колкото се може по-бързо да станат членове на ЕС заедно с нас", каза още Андрей Ковачев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев