АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ПЛАМЕН КИРОВ: МАХАНЕТО НА ГЕШЕВ Е ГОЛЯМА ПОБЕДА ЗА ДБ, НО КАТАРЗИС НЯМА ДА ИМА

Проф. Пламен Киров
16.06.2023 / 09:14

Махането на Гешев е една много голяма победа на Демократична България - на Христо Иванов, генерал Атанас Атанасов и правосъдният министър Атанас Славов.

Катарзис след официалното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев няма да има. Това мнение изрази пред БиТиВи преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

По думите му развитието на нещата е една много голяма победа на Демократична България - на Христо Иванов, генерал Атанас Атанасов и правосъдният министър Атанас Славов.

Гешев нито може да обжалва указа на президента, нито да го обяви за противоконституционен като сезира Конституционния съд, посочи Киров и се изрази метафорично, че сценаристите са доста слаби, режисьорите също.

Според него прокурорската колегия във ВСС трябва да избере заместник на Иван Гешев. Никакъв състезателен характер не може да има, а колегията трябва да излъчи един главен прокурор, каза Пламен Киров, според когото заместниците на Гешев отговарят на изискванията за временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

Пламен Киров призова партиите, които влизат в конституционното мнозинство, да тестват дали имат 2/3 от мнозинството, като назначат състав на Инспектората към ВСС.

Това е мнозинство, с което може да бъде променена Конституцията, ако не може да се събере мнозинство от ¾.

След махането на Гешев тази тема постепенно ще затихне и ще забравим за нея, както и за извършения атентат срещу главния прокурор, станал на 1 май, каза той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев