АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕЛИ КУЦКОВА: ОСНОВАТЕЛНО Е ОПАСЕНИЕТО, ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧАТ 28 МАЛКИ ГЕШЕВЧЕТА

Нели Куцкова
15.06.2023 / 16:02

"Притеснява ме начинът на мислене, който идентифицира фигурата на главния прокурор с конкретното лице Иван Гешев. Закон се пише абстрактно за в бъдеще и не може да се пише за конкретни хора. Ако се махне фигурата на главния прокурор, остават 28 окръжни прокурори, а кой ще упражнява методическото ръководство. В прокуратурата от време на време са необходими методически указания, всеки окръг по отделно ли ще си изготвя методика за разследване на киберпрестъпления, примерно. ... Съвсем основателно е опасението, че може да се получат 28 малки гешевчета".

Това каза пред БНР съдия Нели Куцкова, председател на Софийския окръжен съд, бивш член на ВСС (1998 - 2003 г.), и подчерта, че е по-добро е предложението на ДБ да се запази фигурата на главния прокурор, но да се орежат правомощията му.

Тя определи себе си като част от "публиката", която остана с впечатлението, че тези, които назначиха Гешев за главен прокурор, те го махнаха сега.

Според нея е редно президентът Румен Радев да издаде указ за освобождаването на главния прокурор, но подчерта, че е възможно той да върне решението на Висшия съдебен съвет за преразглеждане.

Съдия Куцкова изрази несъгласие, че предсрочното освобождаване на Иван Гешев е начало на съдебна реформа.

"Като се прави съдебна реформа и промени в Конституцията, първо ми се иска да видя една концепция какво точно се цели и защо, а не готови текстове", каза тя.

В предаването "12+3" съдия Куцкова посочи, че мотивите на промените в ЗСВ, отнасящи се до следствието и прокуратурата, са били необосновани и изказа очакване парламентът да се съобрази с мотивите на ветото на президента на закона.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев