АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ВЪЗРАЖДАНЕ": ВЕТОТО ВЪРХУ ЗСВ ЩЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ СТАРИЯТ МЕХАНИЗЪМ ЗА СЛЕДСТВИЕТО

 Петър Петров
15.06.2023 / 13:46

Ветото на президента върху промените в Закона за съдебната власт ще ни даде възможност да направим допълнения, така че да се възстанови действащият до 2009 г. механизъм за националното следствие. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „Възраждане“ Петър Петров, който е сред вносителите на атакуваните от държавния глава изменения:

“И така да покажем на българското общество, че всъщност мотивите на президента, че се връщаме назад от поети ангажименти, не отговарят на действителността. Моля някой от вас да ми каже, след като поехме тези ангажименти през 2009 година и направихме следствието зависимо напълно от прокуратурата какви са резултатите! Всички виждате резултатите! Прокуратурата овладя следствието и го използваше за най-различни политически поръчки. Именно за да пресечем тази практика, ние ще направим всичко възможно - и аз не се съмнявам, че мнозинството отново ще възприеме тази наша позиция - да възстановим независимия статут на разследващите органи в системата на Национална следствена служба и така да подобрим разследването по всички тежки престъпления в България”.

До момента „Възраждане“ не са получавали покана за обсъждане на промени в Конституцията, но са готови да участват в такива срещи. Идеите за премахване на фигурата на главния прокурор или силно орязване на правомощията му, Петров коментира така:

“Може би е по добре да няма такава фигура, това е заявено от председателя Костадин Костадинов, а част от функциите да бъдат иззети от министъра на правосъдието. Аз съм на мнение, че дори и да няма такава фигура на главен прокурор, може би, ако това не подобри справедливостта в България, то може би ще отговори на някои обществени очаквания. Все пак знаем, че обществото има огромни очаквания от законодателната власт да направи така, че да възтържествува справедливост”.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев