АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ПОИСКА ИМУНИТЕТА НА КИРИЛ ПЕТКОВ ЗАРАДИ КАНАДСКОТО МУ ГРАЖДАНСТВО

Кирил Петков
12.06.2023 / 17:48

В предложението на наблюдаващия прокурор от СРП се посочва, че Петков е подал декларацията пред орган на власт – Президента на Република България, като в нея съзнателно е затаил истина – наличие на двойно гражданство

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител К.П. (бел. ред. Кирил Петков), бивш министър-председател, по предложение на Софийската районна прокуратура (СРП), съобщават от държавното обвинение.

Искането е във връзка с досъдебно производство относно писмена декларация, подадена от К.П. на основание чл. 110 от Конституцията на Република България.

В предложението на наблюдаващия прокурор от СРП се посочва, че К.П. е подал декларацията пред орган на власт – Президента на Република България, като в нея съзнателно е затаил истина – наличие на двойно гражданство, и потвърдил неистина – отговаряне на условията за избиране на народни представители (престъпление по чл. 313 ал. 1 от НК).

Преди седмица, когато стана ясно, че прокуратурата му иска имунитета, Кирил Петков публикува своя позиция във Фейсбук профила си, в която посочва, че "ще изчакам да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск".

"В деня ПРЕДИ комисията да вземе решението си, ще се откажа от имунитета си доброволно, защото знам, че няма от какво да се страхувам", пише още той.

“Искането за сваляне на имунитет идва две години след като прокуратурата обяви, че няма как да разследва Петков за прословутата декларация за гражданството му, тъй като такъв състав на престъпление не съществува в Наказателния кодекс.”

„До прокурорите и службите за сигурност: не разбрахте ли, че сме решени да направим цялостна реформа в съдебната система и в овладяните български служби и че не може да ни спрете или уплашите?

Аз съм горд, че се отказах от второто си канадско гражданство, точно за да мога да бъда част от промяната, която идва и която след повече 30 години липса на справедливост най-накрая ще премахне институционално всички безконтролни и зависими служители на правосъдната система и системата за сигурност.“, категоричен бе Петков.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев