АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВНАТА КОМИСИЯ Е ГОТОВА ДА ИЗСЛУША ИВАН ГЕШЕВ В СРЯДА

Иван Гешев
12.06.2023 / 17:52

Заседанието на правната комисия е насрочено за 14.30 ч. Ако Гешев не се яви, точката ще отпадне от дневния ред. Ако някой член на комисията предложи отпадането ѝ и това събере мнозинство, изслушване на Гешев също може да не се проведе.

В дневния ред на заседанието на парламентарната правна комисия за сряда (14 юни) е включена точка за изслушване на главния прокурор Иван Гешев, става известно от програмата на комисията на сайта на Народното събрание, пише "Дневник".

В края на миналата седмица Гешев поиска да бъде изслушан в парламента, на закрито заседание, "по конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние".

Главният прокурор досега не е обявявал дали има разрешения от наблюдаващ прокурор да говори с конкретика по досъдебните производства. В съобщението до медиите не беше посочено и кои конкретни дела Гешев иска да бъдат фокус на изслушването му. Но може да се предполага, че става дума за "Барселонагейт", за което и главният прокурор е поискал имунитета на лидера на ГЕРБ и настоящ депутат Бойко Борисов.

Според съобщение на прокуратурата на 13 и 14 юни Гешев ще бъде в Страсбург, за да говори за "Барселонагейт" и "Златните кюлчета".

В понеделник (12 юни) пък пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) заседава по процедурата за отстраняване на Гешев от поста му, инициирана по искане на четирима членове на прокурорската колегия. Искането е провокирано от изказване на Иван Гешев, че "е време политическият боклук от Народното събрание да бъде изметен".

Заседанието на правната комисия е насрочено за 14.30 ч. Ако Гешев не се яви, точката ще отпадне от дневния ред. Ако някой член на комисията предложи отпадането ѝ и това събере мнозинство, изслушване на Гешев също може да не се проведе. Депутатите в правната комисия трябва да преценят и дали изслушването на главния прокурор да е на закрито заседание, както е поискал той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев