АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТУРЦИЯ ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСКИ БАЛОТАЖ

Кемал Кълъчдароглу и Реджеп Ердоган Снимка: БТА
15.05.2023 / 09:07

Турция се насочва към балотаж в президентските избори, който трябва да се проведе след две седмици. Президентът Реджеп Ердоган и главният му опонент Кемал Кълъчдароглу не успяха да получат пълно мнозинство на първия тур във вчерашните избори. Ердоган води с малко под 50 процента, а Кълъчдароглу е събрал близо 45 процента.

Президентският вот ще реши не само кой ще ръководи Турция, но и дали тя ще се върне към по-светски, демократичен път, как ще се справи с тежката икономическа криза и увеличените разходите за живот и как ще се развиват ключовите отношения с Русия, Близкия изток и Запада. Кълъчдароглу, който каза, че ще надделее на балотажа, призова поддръжниците си да бъдат търпеливи и обвини партията на Ердоган, че се намесва в преброяването и отчитането на резултатите.

Реджеп Ердоган обаче се представи по-добре, отколкото прогнозираха предизборните проучвания, и се появи в уверено и борбено настроение пред своите поддръжници:

"Вече изпреварихме най-близкия си конкурент с 2,6 милиона гласа на изборите. Вярвам, че тази цифра ще нарасне много повече с крайните резултати. Все още не знаем дали президентските избори са приключили на първия тур поради ограничението от 50 плюс 1 процента гласове на избирателната ни система".

На парламентарните избори Републиканският алианс на Ердоган и неговите съюзници - Партията на националистическото действие и още няколко по-малки формации, е на път да изпрати 324 депутати в 600-местния парламент.

Опозиционният Национален алианс около Кълъчдароглу, в който участват шест партии, изглежда ще разполага с 211 места в парламента. 65 места ще получи Съюзът на труда и свободата, начело с прокюрдската Зелена лява партия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев