АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СРЕЩИ НА МАРИЯ ГАБРИЕЛ С БСП, ДПС И ИТН ПРЕДИ ДА ПОЛУЧИ ПРОУЧВАТЕЛЕН МАНДАТ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА КАБИНЕТ

Мария Габриел
15.05.2023 / 08:44

Часове преди връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел ще се срещне утре с ръководствата на БСП, ДПС и ИТН в търсене на подкрепа. В разговорите ще участва и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Срещите ще се проведат в Народното събрание – от 9.30 ч. с БСП, от 11.00 – с ДПС, и от 12.30 – с ИТН.

Вчера Бойко Борисов каза, че очаква трите формации ясно да заявят дали ще подкрепят формулата, обявена от кандидата за премиер Мария Габриел.

"Съставяне на експертно работещо правителство за една година на основа на приоритети. Формат, който изключва думата коалиция", посочи Габриел.

Борисов остро критикува ПП-ДБ заради отсрочения им за вторник окончателен отговор дали все пак ще подкрепят първия мандат:

"Ние в 15,30 часа трябва да знаем дали госпожа Мария Габриел ще отиде да вземе мандата, има ли шанс да се направи правителство или вкарваме в катастрофата България. Дори това да се произнесат чак във вторник, след като в понеделник се дава мандат, а ние го приемаме като дори обидно отношение".

Вчера от БСП, ДПС и ИТН изразиха готовност за диалог и потвърдиха участието си. Условието на левицата е кабинетът да е експертен, на ИТН – финансов министър да не е Асен Василев. На среща отново не са поканени от партия "Възраждане", които вече отказаха подкрепа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев