АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕМЕРДЖИЕВ ОБОРИ САРАФОВ: ГЕШЕВ Е БИЛ САМ В КОЛАТА, СЕМЕЙСТВОТО МУ НЕ Е ПЪТУВАЛО С НЕГО

Иван Демерджиев
05.05.2023 / 11:19

Това заяви от парламентарната трибуна вътрешният министър Иван Демерджиев в отговор на актуален въпрос на депутата Атанас Атанасов.

Така МВР шефът обори информацията, която даде шефът на НСлС Борислав Сарафов в първите часове на взрива срещу кортежа на главния прокурор, че в колата на Гешев са пътували съпругата му и двете му дъщери.

Първият, който съобщи, че Гешев е пътувал със семейството си, както и че взривът е бил с 3 кг. тротилов еквивалент, е шефът на НСлС Борислав Сарафов. Ден по-късно от прокуратурата и следствието отказаха да отговорят на въпроса кой е пътувал в автомобила с Гешев с обяснението "да не се навлиза в личното му пространство", а следователи посочиха, че силата на взрива и съставът на веществата тепърва ще бъдат обект на експертиза, оценка и анализ.

Демерджиев не посочи дали колата е била единствена или е имало кортеж. Ако е имало - дали семейството е пътувало в кортежа. Атанасов не зададе тези въпроси.

Маршрутът на Иван Гешев е бил обичаен, той многократно е минавал по него, каза още МВР министърът.

Той добави, че е видял автомобила, в който се е возил Гешев, по него имало "незначителни щети - дупка в единия фар и проникване на сачма от рикошет, няма никакви други щети".

Видът на взривното устройство (по данни на следствието - 3 кг тротил, б.а.) не позволява ударната вълна или отломки да проникнат в този брониран автомобил, посочи Иван Демерджиев.

По думите му колата на Гешев е с най-високия клас защита, по-защитена от тази на президента.

Ген. Атанасов попита и каква е ролята на израелския експерт по контратероризъм, за когото е станало известно, че е участвал в работата по случая, както и кога е пристигнал той в България.

Демерджиев отговори, че как експертът е стигнал до местопроизшествието, могат да кажат от следствието. Израелецът е пристигнал у нас час и половина преди часа на инцидента.

"Да не са объркали нещо самолетите", иронично попита Атанасов.

За експерта от Израел отново първи съобщи шефът на следствието Борислав Сарафов. Той каза, че израелецът извършил оглед на местопроизшествието и е потвърдил, че взривът е бил много мощен и е представлявал реална заплаха за живота на главния прокурор.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев