АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УЧЕНИЦИ РАБОТИХА ПО СВОИ ПОСЛАНИЯ ЗА ПИЛОН „РОЖЕН“ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН

Ученици работиха по свои послания за Пилон „Рожен“ в Областна администрация Сливен
23.02.2023 / 19:34

Днес в зала „Георги Данчев“ на Областна администрация се състоя вълнуваща среща с представители на клубовете „Млади възрожденци“ от сливенските училища. Поводът за гостуването на децата бе инициативата на областния управител Минчо Афузов за изработване на колективно послание от името на учениците от област Сливен, което да бъде вградено в постамента на Пилон „Рожен“.

Издигането на Пилон „Рожен“ е гражданска, благотворителна кампания, под егидата на президента Румен Радев, за издигане на най-високото българско знаме в близост до връх Рожен в Родопите. Пилон „Рожен“ ще бъде най-високият в Европейския съюз и ще се извисява на внушителната надморска височина от 1 430 метра. Така българското знаме ще се вижда от километри разстояние. Пилонът на знамето ще бъде висок 111 метра, а самият флаг ще е с размери 25 х 40 метра и с обща площ 1000 кв. метра. В основата на Пилон „Рожен“, в плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, ще бъдат вдълбани двадесет и осем послания от 28-те области на страната. Всяко от посланията ще бъде гравирано на мястото на съответната област и ще остане за бъдещите поколения.

По повод създаването на сливенско послание за Пилон „Рожен“, млади възрожденци от 14 училища на област Сливен гостуваха в Областна администрация, заедно със своите ръководители. Учениците от СУ „Георги Каравелов“ - гр. Шивачево, НУ „Св. Паисий Хилендарски“ и СУ „Христо Ботев“ – гр. Нова Загора, ОУ „Найден Геров“ – с. Гавраилово, ОУ „Д-р Петър Берон“ – с. Желю войвода, ОУ „Христо Ботев“ – с. Самуилово, ОУ „Братя Миладинови“, ОУ „Димитър Петров“, ОУ „Д-р Иван Селимински“, ОУ „Елисавета Багряна“, СУ „Пейо Яворов“, ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“, ПХГ „Дамян Дамянов“ и ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“ – гр. Сливен и техните преподаватели бяха приветствани от областния управител, след което той представи накратко инициативата „Пилон „Рожен“ и своята идея сливенските деца да бъдат колективен автор на посланието. Пред клубовете „Млади възрожденци“ Николай Сираков, директор на Регионалния исторически музей, специален гост на събитието, илюстрира основанията ни за местна патриотична гордост с примери от древната, средновековна, възрожденска и следосвобожденска история на Сливенския край. Той посочи, че най-старите сведения за съществуване на население в района на Сливен датират отпреди 6 000 години пр. н. е. и че в Новозагорско са открити свидетелства за най-старата протописменост в света. Д-р Сираков разказа на децата и за тракийските разкопки и артефакти и двете златни маски, съхранявани в Сливенския исторически музей, както и за уникалната крепост „Туида“ – средище на търговска, административна и църковна дейност и власт и за славата на Света гора Сливенска, играла важна духовна и културна роля по време на Българското средновековие. Акцентира и върху възмогването на града през 18-ти и 19-ти век и мястото на Сливен като един от най-големите стопански центрове на Балканите през епохата на Възраждането, превърнало го във сцена и двигател на съдбовни за историята на България събития и процеси.

Изложението на д-р Николай Сираков бе прелюдия към основното предизвикателство на срещата днес – изработването на групови и индивидуални послания, с които област Сливен да присъства в инициативата Пилон „Рожен“. В рамките на 15 минути деца и учители работиха екипно върху създаването на кратки родолюбиви словесни формули - обръщения към следващите български поколения, заредени с неповторимия сливенски дух.

Повече от 30 послания сътвориха младите хора днес. Те ще бъдат разгледани и оценени от комисия, включваща областния и заместник-областния управител, началника на Регионалното управление на образованието, директора на Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“.

Най-добрите послания ще бъдат наградени и публикувани.

Областна администрация Сливен изказва благодарност към всички ученици, учители и директори на училища, проявили съпричастност към идеята, както и към РУО – Сливен за подкрепата, отзивчивостта и съдействието.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев