АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОЕКТ НА НАРЕДБА ПРЕДВИЖДА ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 10 И 11 КЛАС

Класна стая
23.02.2023 / 16:19

Военно обучение за учениците от 10 и 11 клас от следващата учебна година предвижда проект на наредба за обучение на българските граждани за защита на отечеството, публикувана за обществено обсъждане.

Обучението ще е в рамките на 5 учебни часа за 10-и и 5 учебни часа за 11 клас. Ще се провежда от 1 декември до края на учебната година по време на часа на класа.

Десетокласниците ще усвояват знания за защита на родината, за гражданско-военните отношения, за оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер, за оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, за оказване съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение и други.

Обучението в 11 клас включва теми като въоръжени сили на Република България - история и настояще, мисии и задачи на въоръжените сили на Република България, участие в операции и мисии извън територията на страната, същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили.

Обучението ще се провежда в присъствието на класния ръководител от военнослужещи или цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, преминали подготовка за обучение на ученици.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев