АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕКИН: ЩЕ ВЗЕМЕМ КОНТРАМЕРКИ СРЕЩУ ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА ОТ САЩ, КОИТО ПОДКОПАВАТ КИТАЙСКИЯ СУВЕРЕНИТЕТ

Министерството на външните работи в Пекин.
15.02.2023 / 17:24

Китай ще вземе контрамерки срещу юридическите лица на САЩ, които подкопават китайския суверенитет, заяви днес външното министерство в Пекин, цитирано от Ройтерс.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин направи съобщение в началото на редовен брифинг, след като САЩ свалиха китайски балон и казаха, че налагат санкции на шест юридически лица, свързани с подозрителна програма на Китай за балони за наблюдение.

"САЩ злоупотребиха със сила, реагираха прекалено остро, ескалираха ситуацията и използваха това като претекст за незаконно санкциониране на китайски компании и институции", каза Вънбин. Той допълни, че Китай е твърдо против това и ще вземе контрамерки в съответствие със закона срещу съответните юридически лица на САЩ, които подкопават суверенитета и сигурността на Китай.

Вънбин заяви, че Китай решително ще пази националния си суверенитет и законните си права и интереси.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън добави към черния си списък шест китайски юридически лица, свързани с подозрителна програма на Пекин за балони за наблюдение.

Новите ограничения бяха обявени, след като Белият дом каза, че ще обмисли повече мерки "за разкриване и справяне" с по-мащабните дейности по наблюдение от страна на Китай, които застрашават националната сигурност и съюзниците на САЩ. Същевременно ВВС на САЩ свалиха още няколко летящи обекта, за които не беше обявено, че имат връзка с Китай, а произходът им остана неизяснен.

Пентагонът смята, че китайският балон е наблюдавал стратегически цели на САЩ. Пекин твърди, че устройството е било предназначено за метеорологични проучвания и е навлязло във въздушното пространство на САЩ случайно.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев