АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ НАГРАДИ С ДЪРЖАВНИ ОТЛИЧИЯ ИЗТЪКНАТИ БЪЛГАРСКИ ДЕЙЦИ

На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев удостои с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен и почетен знак на държавния глава изтъкнати дейци в областта на културата, науката, образованието и медицината.
15.02.2023 / 17:30

На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев удостои с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен и почетен знак на държавния глава изтъкнати дейци в областта на културата, науката, образованието и медицината. Отличени бяха Петър Горанов, отец Александър Чакърък, проф. Диана Петкова, проф. д-р Димитър Димитраков, инж. Тодор Тошев, Иво Папазов – Ибряма.

В навечерието на националния празник на България за мен е чест и привилегия да връча висши държавни награди отличия на шестима заслужили българи, които се радват на високо обществено признание и уважение. С труда си те допринасят за благото на хората в страната ни и на нашите общности зад граница и продължават да издигат реномето ни в международен план, заяви президентът Румен Радев.

Широката палитра от области, на които днешните лауреати са посветили своя човешки, научен, творчески потенциал и енергия са израз на дълбоките връзки, в които функционират всички сфери на нашия обществен живот, всяка от които има свои изявени дарования, личности с апостолски мисли, академични лидери и умели в своята професия, но всички те обединени от обща цел и посока – напред към България, каза още държавният глава.

По думите на Радев днешната церемония е израз на дълбоката признателност на цялото ни общество за работата на отличените за издигане на все по-високо равнище на българската наука и образование, духовност и култура, иновациите, откритията в здравето, за укрепване на духовната връзка с родината на нашите общности зад граница.

Като българин съм горд с вашите постижения, които прославят страната ни далеч извън нашите предели и продължават да вдъхновяват много млади хора, заяви президентът.

Вярвам, че вашата отговорност към развитието на страната, към формирането на знаещи, можещи и духовно богати, млади хора ще продължи да ви обединява и да бъде пример да се следва и от вашите достойни и многобройни последователи, се обърна Радев към отличените.

Георги Димитров

От името на отличените благодарствено слово произнесе Петър Горанов, който беше удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за заслугите му в областта на културата.

Смятаме, че ще се трудим, ще правим всичко възможно за издигане на престижа на България, заяви той.

Отец Александър Чакърък получи орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за заслугите му за опазването на българското културно и историческо наследство.

За заслугите й в областта на науката отличена бе проф. Диана Петкова.

Проф. д-р Димитър Димитраков беше удостоен приноса си за развитието на медицинската наука и на специалността „Нефрология“ в България.

Отличие получи инж. Тодор Тошев за неговата активна преподавателска дейност в областта на трансфера на технологии и лицензионно дело, за развитието на патентното дело, икономиката и върховите технологии, както и за формирането на успешна политика на иновации и внедряване опита на водещите световни икономики в България.

Иво Папазов – Ибряма беше отличен за приноса му към българската култура и за разпространението в цял свят на културните традиции на България, както и по повод 70-годишнината от рождението му.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев