АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: ЩЕ НАЛОЖИМ ВЕТО, АКО ИМА САНКЦИИ СРЕЩУ ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА НА РУСИЯ

Румен Радев
09.02.2023 / 11:08

Време е една година след започването на тази кръвопролитната война, фокусът да бъде поставен най-вече върху мерките за нейното прекратяване, както за възобновяването на всички дипломатическите усилия за нейното прекратяване. България ще продължава да подкрепя украинците на място в тяхната справедлива битка за страната им, в осигуряването им на възможности за преживяване на тези критични зимни месеци, както и украинските бежанци в България. Това заяви президентът Румен Радев след извънредно заседание на Европейския съвет.

"Неколкократно съм заявявал, че ние не можем да приемем санкции в ядрената енергетика срещу Русия, защото това ще повлияе пряко на нашата ядрена енергетика. Отчитаме всички области, където може да се наложат санкции. В тази област сме много внимателни. Ако се наложи, ще наложим вето", заяви държавният глава на България.

"Служебното правителство изпълни задачата, поставена от 48-то Народно събрание да се предостави въоръжение от резервите на Българската армия. Надявам се това да не се допуска в бъдеще, това е кръвопролитна война. Все по-рядко чуваме гласове за мир, чуваме гласове за оръжията, все по-малко може да се дефинира какво означава победа", изтъкна още Радев.

Президентът коментира и проблемът с нелегалната миграция. "Този проблем предизвиква демократичните устои от ЕС. България полага огромни усилия, инвестирахме много от нашия бюджет и за инфраструктура, за охрана с жива сила, и за технически средства с видеонаблюдение, но нашите ресурси са недостатъчни. В последните месеци водим активна дипломатическа дейност на всички нива, защото охраната на външните граници на ЕС не е само наш ангажимент, а на всички държави членки на ЕС. Все повече лидери, в резултат на дипломатическите ни усилия, се обявяват за по-активна подкрепа към нашите граници. Ще поставя настоятелно възможността да се стартира пилотен проект за засилване на охраната на българо-турската граница, с финансиране от ЕС", коментира Радев.

Държавният глава обеща, че ще повдигне отново темата с проблемите със Северна Македония, тъй като това е въпрос за европейските ценности и принципи. "За първи път поставих проблема преди 2 години за правата на македонските българи. Наложи се да налагам два пъти вето, докато европейските партньори разберат нашата позиция, която адекватната европейска позиция, която залегна в преговорната рамка с Република Северна Македония. Ще поставя извънредно ескалиращата агресия и антибългарска кампания в Северна Македония, която вече води до престъпления от омраза - палежи, стрелба срещу наши български клубове там, физическо население срещу македонски българи и български граждани в РСМ. Очаквам категорична институционална реакция от властите в РСМ и незабавни действия за издирване и преследване на извършителите. За съжаление, към момента не виждам необходимата политическа воля. Налице е едно разминаване на амбициите на РСМ и поетите ангажименти за налагане на демократични норми. Отричане на проблема с правата на македонските българи само удължава тези проблеми, води до безнаказаност и ескалиране на престъпленията от омраза", посочи още Радев.

Той призова да се наложи мониторинг от ЕС на правата на българите в РСМ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев