АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕКАНОВ: БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА ИЗПЪЛНИ АНГАЖИМЕНТИТЕ ПО ПВУ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ

Атанас Пеканов
09.02.2023 / 08:36

България не може да изпълни поетите ангажиментите за намаляване на вредните емисии във въздуха, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов, съобщи БНР.

Той потвърди, че работата по възложеното от парламента предоговаряне на плана в часта за енергетиката, вече е в ход:

"Министерството на енергетиката, Министерството на околната среда и водите, както и социалните партньори работят по това България да изготви в унисон с решението на парламента обосновано искане за въглищните централи. Нашата позиция е, че в момента ние не можем да изпълним намаляването на емисиите - нито за миналата година, която вече премина, нито за текущата година поради текущата енергийна ситуцаия".

Атанас Пеканов е скептичен относно това, че до края на март ще успеем да предоговорим условията в глава „Енергетика".

Парламентът задължи преговорния екип да „предприеме всички необходими действия“, за да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 г.

Припомняме, екип на генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия (ЕК) от днес е на посещение в България по покана на българските власти. Делегацията е водена от София Алвеш, директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет и изпълнение на програми ІІ“, и Анес Монфре, началник на отдела „България, Унгария и Словения“, които отговарят за изпълнението на Споразумението за партньорство и програмите, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Фонда за справедлив преход в няколко държави, включително и България.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев