АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСЛАВ САРАФОВ: "АЛТЕРНАТИВНИТЕ" ДОСТАВКИ НА ГАЗ ПО ВРЕМЕТО НА ПЕТКОВ СА БИЛИ РУСКИ, НО ПО-СКЪПИ

 Борислав Сарафов
09.02.2023 / 08:31

Така наречените алтернативни доставки на природен газ, които са били осъществени по времето на бившия енергиен министър в кабинета "Петков" Александър Николов, отново са били с първоначален източник "Газпром експорт". Излиза, че сме получавали отново руска газ, но плащана значително по-скъпо.

Това заяви в интервю за БГНЕС Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Национална следствена служба.

"Обвиняемите и техните защитници са свободни да градят защитната си теза, както намерят за добре, но истината е само една. И тя се съдържа в кориците на делото.

Първи факт, това, което са установили колегите е, че „Булгаргаз“, държавното дружество е ощетено с 88 млн. лв., а това вероятно е могло да се избегне", отговори Сарафов на появилите се коментари, че обвиненията срещу бившия енергиен министър Александър Николов, както и бившия шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов, са свързани с това, че е отказала да плаща в рубли.

"Обвинението е и за това след узнаването на новите обстоятелства по договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“, т.е. от 01.04.2022 г. до 26.04.2022 г., съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар.

Същото започва да се извършва едва в деня на спирането на доставките на газ - т.е. на 26.04.2022 г. - за следващите дни до края на м. април 2022 г., както и за м. май 2022 г., което е поставило в риск изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната. Сключените впоследствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на „Булгаргаз“, каза още той.

"В хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник „Газпром експорт“. Излиза, че сме получавали отново руска газ, но плащана значително по-скъпо, доколкото съм запознат около 30% повече. Сега си обяснете защо цената на литър прясно мляко в магазина е 4 лв.", отговори директорът на НСС на това, че обвинението не е защото бившите висши държавни служители не са се съгласили с условията на „Газпром“, а защото не са намерили алтернативни източници на газ.

"Дори няма решение на Министерски съвет, за прекратяване на договора, на което да е взето решение, че България няма да плаща на „Газпром“ по новите условия. Това са фактите. Оттук насетне, всеки може да си направи извода кой казва истината и кой се опитва да се защити чрез определени интерпретации и дори манипулации. Но това не е прецедент, често се случва обвиняемите да търсят защитни тези", каза още той.

"Останах изненадан, че отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. Платени са 500 000 евро, на практика напълно излишно, защото не са се съобразили с тяхното становище.

А колегите британски юристи са ги посъветвали докато търсят в спешен порядък алтернативни източници, да направят поне едно плащане съгласно новите условия на „Газпром“, не за друго, а за се защити интереса на страната, да не остане без газ, а и разбира се, да не се стигне до ощетяване на данъкоплатеца с рекордни цени", заяви Сарафов.

"За сметка на това една частна компания, която се явява доставчик на близо половината от количеството газ през м. май, получава солидна печалба от едно бездействие на отговорни длъжностни лица. А обществено известен факт е, че едно от длъжностните лица, което е привлечен като обвиняем по делото е бил шеф на същата частна компания дни преди да поеме ръководството на държавния газов доставчик „Булгаргаз“. Мисля, че фактите станаха доста, за да обръщаме внимание на опитите за манипулации около казуса", категоричен е той.

На въпрос дали ще има още обвинени, Сарафов заяви, че колегите му работят и, че работата по делото стартира по сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност“, ако се съберат доказателства, ще се действа принципно, съгласно закона.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев