АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВАТА ПОЧИТА СВЕТИ ТРИФОН

Свети мъченик Трифон
01.02.2023 / 09:21

На 1 февруари Православната църква почита паметта на Свети мъченик Трифон - един от най-славните светци-лечители. Според народната легенда Свети Трифон е пазач на лозята и покровител на лозарите, винарите и кръчмарите.

Мъченик, светец, лечител. Така църковното предание познава Свети Трифон.

Разказва богословът Ангел Карадаков - редактор на официалния сайт на Светия Синод: "Тъй като още от дете е бил много силно вярващ, Бог му дал благодатни сили и дар на чудотворство, така, че той можел със своята молитва да лекува болни, а за това и Църквата го почита и като лечител и чудотворец".

Римският император Гордиян не бил християнин, но не преследвал последователите на Иисус заради чудодейната сила на Свети Трифор:

"Императорът помоли Свети Трифон да излекува дъщеря му чрез неговите молитви. Светецът бил доведен в Рим".

В Новия завет често срещаме образа на виното, а лозата е символичното именуване на Христос: "На едно място примерно в Евангелието Христос казва, че лозовият плод, виното, което Той пие сега, отново ще пие и след Второто пришествие. Лозата е дълбоко преплетена в църковната традиция и за това и на празника на Трифон Зарезан, понародному наричан, се извършва винаги водосвет на място, където се гледат лозя, прави се молебен, за да може като даде Бог благоприятно време за израстване н лозовия плод, от него всъщност всеки лозар да даде дар в храма - вино, което ще бъде претворено в Светата Евхаристия в Кръв Христова".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев