АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕОРГИ ВУЛДЖЕВ: ФОРУМЪТ В ДАВОС - ОБЩИ ПРИКАЗКИ И ПОНЯКОГА НАЛУДНИЧАВИ ИДЕИ

Георги Вулджев
20.01.2023 / 15:41

"Винаги съм смятал форума в Давос за нещо прехвалено. Често през годините чуваме общи приказки, понякога налудничави идеи. Повечето от нещата, които се говорят там, не водят до реални политически действия... Това е по-скоро публицистично събитие, което има за цел да комуникира медийно посланието на политици, на бизнеса. Но тези политики нито се коват на този форум, нито там се обявяват за първи път".

Това каза икономистът от ЕКИП Георги Вулджев.

И посочи, че всяка година се чуват едни и същи икономически послания.

Според него банките ще продължат да вдигат лихвените си проценти, а успокояването на темпа на инфлацията ще продължи до края на зимата:

"Меката зима предполага по-голямо от планираното свиване на енергийното потребление, а така се реализират спестявания. Това не означава, че проблемът с инфлацията е решен, защото има държави, в които цените продължават да растат, както е в България. Индексите, които изключват по-волатилните енергийни стоки и по-волатилните хранителни стоки, показват, че инфлацията си остава стабилна за цяла Европа - над 5%. Ще бъде трудно тази инфлация да бъде свалена", допълни икономистът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев