АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ОСТРО ОСЪДИ СИСТЕМНИТЕ НАРУШЕНИЯ НА ПРАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Румен Радев
20.01.2023 / 15:37

Президентът Румен Радев остро осъди системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях и отново ще повдигне този въпрос пред европейските ръководители и институции.

Българският държавен глава счита, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка.

Румен Радев отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония. Системното нарушаване на техните права беше в основата на позицията на България, европейската интеграция на Република Северна Македония да се гради на истински напредък в изкореняването на езика на омразата към България и българите и на спазването на правата на македонските българи.

Повод за позицията му е снощното нападение над българина Християн Пендиков, секретар на клуба “Цар Борис III” в Охрид.

България има готовност да организира въздушната евакуация на Пендиков, който е пострадал тежко и в е в болница, и да осигури неговото лечение.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев