АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ОСВОБОДИ ЦВЕТАН ЦВЕТКОВ ОТ ПОСТА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СМЕТНАТА ПАЛАТА

Цветан Цветков
20.01.2023 / 15:33

Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" със 118 гласа "ЗА" освободиха с проект на решение председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Документът беше внесен днес без мотиви в деловодството на парламента и беше включен като извънредна точка в пленарното заседание.

В края на разискванията Йордан Цонев от ДПС обяви същинските мотиви за отстраняването на Цветков:

"Очевидно е колеги, че тази смяна е предизвикана от финансирането на "Демократична България" и във връзка със скандала Nexo. Това е петно върху цялата политическа система. При такъв скандал трябва да се поеме отговорност".

Христо Иванов от "Демократична България" обърна внимание, че са вносители на създаването на временна комисия за Nexo и тя е формирана, като той оспори акта на освобождаване на председателя на Сметната палата:

"Това не е нито конституционен, нито законосъобразен, нито институционален подход. Това е просто една мръсна предизборна кампания и да, ако ние сме сбъркали някъде, искаме тази комисия да го установи и да си понесем и ние щетите, както съм казал".

Мандатът на председателя на Сметната палата Цветан Цветков изтече през март 2022 година, но до днес не е внесена процедура на избор на нов ръководител на Сметната палата. След освобождаването му Цветков заяви пред депутатите, че в момента се извършва одит на всички дарения от последните предсрочни избори.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев