АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: НЕ СЪМ СЕ РЪКОВОДИЛ ОТ СКАНДАЛА С NEXO ПРИ ИЗБОРА НА ПАРТИЯ ЗА ТРЕТИЯ МАНДАТ

Румен Радев
17.01.2023 / 13:14

Президентът Румен Радев разчита, че БСП ще направи максимално възможното, за да изпълни третия мандат. Държавният глава каза, че не се е ръководил от скандала с Nexo при избора на коя партия да даде последна възможност да формира кабинет, защото е взел решението си преди това.

Вчера президентът връчи на председателя на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. При връчването на мандата той каза, че се е спрял на БСП в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност.

Радев отново мотивира решението си да връчи на именно на БСП последния мандат за съставяне на правителство и отхвърли критиките, че обрича страната на сигурни избори с решението си левицата да има последен шанс да излъчи кабинет в този парламент.

БСП е готова на решения, които да са общи за по-голямата част от парламентарните партии, каза Радев и припомни, че БСП е била основен фактор за решаване на кризата с избора на председател на 48-ото Народно събрание:

"Аз съм търсил партията, която има най-голям шанс да състави правителство и много ясно го обясних вчера с моите мотиви при връчването на мандата. Виждате, че БСП не побърза да постави червени линии, съхрани диалога, в много случаи тя показа, че е готова на компромис".

Президентът разчита БСП да направи максимално възможното, за да изпълни третия мандат. Радев каза, че скандалът с Nexo не е повлиял върху избора му на коя партия да връчи папката с третия мандат:

"Мога да кажа, че той избухна, след като аз бях взел своето решение. Наистина този казус има потенциала да повлияе върху ефективната работа на едно бъдещо правителство с мандат на "Демократична България", това го виждаме всички".

Радев коментира и темата за възможностите България да предоговори с Европейската комисия Плана за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“:

"Това е изключително сложен процес и това предоговаряне вече беше произнесено по тази тема от Европейската комисия колко трудно ще бъде. Трябва много внимателно служебното правителство да обмисли по какъв начин, с какви аргументи ще подходи към предоговарянето, така че да има някакъв успех".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев