АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СВЪРХБОГАТИТЕ В СВЕТА СА НАТРУПАЛИ ПОЧТИ ДВЕ ТРЕТИ ОТ НОВОТО БОГАТСТВО ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ

Богатство
17.01.2023 / 13:58

През последните две години най-богатият 1% от хората е натрупал близо две трети от цялото ново богатство, създадено в света, показва нов доклад на Oxfam, цитиран от CNBC и investor.bg.

От 2020 г. насам е създадено ново състояние в размер на 42 трлн. долара, като 26 трлн. долара, или 63% от него, се падат на 1% от свръхбогатите. На останалите 99% от световното население се полагат едва 16 трлн. долара ново богатство, разкрива още докладът.

„Един милиардер е генерирал близо 1,7 млн. долара за всеки 1 долар ново световно богатство, спечелено от човек в долните 90%“, разкрива текстът, публикуван със започването на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Докладът предполага, че темпът, с който се създава богатство, се е ускорил, тъй като най-богатият 1% в света е натрупал около половината от цялото ново състояние през последните 10 години.

Докладът на Oxfam анализира данни от Credit Suisse, както и такива от списъка на милиардерите, изготвян от Forbes, включително данни за състоянието им в реално време, за да оцени промените в средствата на свръхбогатите.

Проучването контрастрира на данните от докладите на Световната банка, която през октомври 2022 г. заяви, че вероятно няма да постигне целта си за прекратяване на крайната бедност до 2030 г., тъй като пандемията е забавила усилията за справяне с този проблем.

Изпълнителният директор на Oxfam International Габриела Бухер призова за увеличаване на данъците на най-богатите в света, като каза, че това е „стратегическа предпоставка за намаляване на неравенството и съживяване на демокрацията“.

В прессъобщението за доклада тя също така посочва, че промените в данъчните политики ще помогнат за справяне с продължаващите кризи по света.

Съвпадащите кризи по света, които се подхранват взаимно и създават по-големи несгоди заедно, отколкото биха поотделно, се наричат още „поликриза“. В последните седмици изследователи, икономисти и политици предположиха, че светът в момента е изправен пред такава криза, тъй като натискът от проблемите с разходите за живот, изменението на климата и други предизвикателства се комбинират.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев