АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОМИСИЯ НА НС ЩЕ ОБСЪДИ УЛЕСНЯВАНЕ НА НАЕМАНЕТО НА ЧУЖДЕНЦИ СЪС "СИНЯ КАРТА"

Народно събрание
17.01.2023 / 10:21

На извънредно заседание депутатите от парламентарната социална комисия ще обсъдят за второ гласуване промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Те бяха внесени от Надежда Йорданова от "Демократична България" и група народни представители, и бяха приети на първо четене в пленарната зала на 23 декември. С тях се улесняват възможностите за наемане на работа у нас на висококвалифицирани специалисти от страни извън Европейския съюз чрез така наречената синя карта.

Промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност бяха приети на първо четене в пленарната зала със 122 гласа "за", 34 "против" и двама "въздържали се".

В мотивите на вносителите се посочва, че с текстовете са отменени пречките във връзка с командироването на чуждестранни служители със "синя карта" както в рамките на България, така и извън страната за определен срок.

Въвежда се и възможност за работа от разстояние на територията страната, ако това е уговорено между работодателя и чуждестранния служител.

Променена е процедурата по смяна на работодател – след изтичане на първите 12 месеца на упражняване на висококвалифицирана заетост чужденецът може да смени своя работодател свободно, като за целта новият работодател трябва да уведоми Агенцията по заетостта по електронен път.

При обсъжданията имаше възражения от "Възраждане" и ДПС.

Срокът за внасяне на предложения между двете четения изтече на 9 януари.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев