АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТА В ЗАЩИТА НА ВЪГЛИЩНИТЕ ЦЕНТРАЛИ

КНСБ и КТ "Подкрепа" излязоха на протест под надслов "Да защитим енергийната сигурност на страната".
12.01.2023 / 13:00

КНСБ и КТ "Подкрепа" излязоха на протест под надслов "Да защитим енергийната сигурност на страната".

Той е във връзка с поетия ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 г. спрямо нивата им през 2019 г.

Протестиращите настояват Народното събрание да задължи Министерския съвет да започне преговори с ЕК за отмяна на този ангажимент, както и парламентът да гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г. в съответствие с вече приетото от него решение през 2020 година.

Протестът започна пред служебния вход на парламента, а по предварителни данни в него участват над 3000 протестиращи от въгледобивните дружества и топлоенергийните централи в цялата страна.

Депутати излязоха при демонстриращите, за да обсъдят проблемите.

Преди това парламентът гласува текст по текст общ проект на решение, с който се задължава Министерският съвет да промени Националния план за възстановяване и устойчивост. Преди финалното гласуване на целия проект обаче беше дадена 30 минути почивка по искане на "БСП за България" и народните представители отидоха при протестиращите, предаде БТА.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев