АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ОДОБРИХА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА СЪДЕБНА МЕДИАЦИЯ ПО ОПРЕДЕЛЕНИ ДЕЛА

Народно събрание
12.01.2023 / 12:05

Депутатите одобриха въвеждането на задължителна съдебна медиация по определени граждански и търговски дела, приемайки на първо четене промени в Закона за медиацията. Против гласуваха само депутатите от "Възраждане".

С промените спорещите страни ще бъдат задължени да участват в среща с медиатор, но не и да постигнат споразумение. При неизпълнение, ще бъдат налагани санкции.

Препращане на спор към медиация може да се извърши еднократно. За да започне процедурата, трябва да има разпореждане на съда.

Предвижда се създаване на съдебни центрове за медиация.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков обясни кои дела ще бъдат засегнати от промените.

"Това са разводите по чл. 49 от Семейния кодекс, разрешаването на спорове относно упражняването, разпределяне на ползване на собствената вещ по Закона за собствеността, парични вземания по същия закон, делбата и други дела, които много често се проточват в съдилищата без особен успех.

В търговското право сме предвидили изплащане на стойността на дружествен дял при прекратяване на участие в дружество с ограничена отговорност. Същото важи и за отговорността на управителя или контрольор на дружество с ограничена отговорност за причинени на дружеството вреди".

Законопроектът е включен в Националния план за възстановяване и устойчивост.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев