АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ЗАДЪЛЖИ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ ДА ПРЕДОГОВАРЯ ПВУ В ЧАСТТА "ЕНЕРГЕТИКА"

Народно събрание
12.01.2023 / 13:05

Със 187 гласа "За" парламентът задължи служебният кабинет да започне преговори с ЕС за предоговаряне на ПВУ в частта енергетика. Основната цел е запазване на въглищните централи в Маришкия басейн.

Против гласуваха 2-ма депутати от "Продължаваме промяната" (ПП), а 4-ма от ПП и петима от "Демократична България" се въздържаха.

Дискусията продължи повече от 2 часа. Без възражения беше прието да се поиска отпадане на поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% и продължаване работата на централите от Маришкия басейн без ограничения до 2038 г.

Председателят на комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ изтъкна, че България е на първо място в Европа по намаляване на въглеродните емисии и вече сме постигнали целта за 2030 г.

"При положение, че ние сме отличника на Европа, аз не разбирам защо трябва, и тази аргументи се надявам да бъдат използвани и от служебния или редовен кабинет при предоговарянето на плана, защо трябва ние допълнително да намаляваме с 40% въглеродния отпечатък на България."

Един от двамата гласували против консенсусното предложение от ПП Александър Дунчев обясни мотивите си така:

"Абсолютно не вярвам, че фирми, свързани с партията ни, не източват и тецовете, и енергетиката, не карат дървесина от горите ни да ги горим във... и да замърсяваме въздуха в тецовете. Защо не можем да се променим? Не искаме да се променим, защото всички сме в схемата, затова не искаме да се променим, затова не искаме да постигнем климатичните цели".

От ПП оспориха отказа от инвестицията за развитие на използването на геотермалната енергия, като половината от тази сума ще отиде за саниране на многофамилни жилища, защото според бившия премиер Кирил Петков били против схемите за саниране.

Темата за третия мандат също стана част от дебата – от ГЕРБ изразиха съжаление, че президентът не може да връчи мандата на Комисията по енергетика, която показала как може да се постига консенсус по важни за България теми, а от "Възраждане" – предложиха мандатът да получи Искра Михайлова, която инициирала дискусията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев