АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ПЛАМЕН КИРОВ: “ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“ СЪТВОРИХА КОНСТИТУЦИОНЕН НОНСЕНС, ЛЪЖАТ ЕЛЕМЕНТАРНО

Проф. Пламен Киров
05.01.2023 / 11:10

"Продължаваме промяната“ сътвориха конституционен нонсенс. Ние сме в процедура на формиране на правителство, а ПП, при това от кандидатът им за министър-председател излиза инициатива парламента да приеме решение, проектът за което се внася от парламентарната група на ПП, защото нямаме Министерски съвет, който да предложи програма за управление.

Такава процедура по конституция няма. За програмна декларация и за програма на правителството може да се говори когато кандидатът за министър-председател, получил проучвателния мандат, докладва на президента, че е готов да състави правителство и връчва не само структура на МС и персонален състав на бъдещото правителство, но и го запознава с приоритетите на политическата програма.

Чл. 86 от конституцията, на която се позовават те в проекта за решение гласи, че Народното събрание приема закони, решения, декларации и обръщения. И че законите и решенията са задължителни за всички държавни органи.

Да, парламентът приема решения по всякакви въпроси. Те предлагат приоритети за дейността на 48-ото НС, като изброяват политики, които се осъществяват от изпълнителната власт.

Следователно, парламентът не може да вземе такова решение. НС може със законодателната си дейност да съдейства на правителството по законодателни инициативи, които обслужват съответните мерки, които са правителствена политика.

Няма причина парламентът да приема подобно решение. А и дори да го приеме, то това решение ще задължава НС да работи в изброените в проекторешението посоки.

Но това не означава, че парламентът би одобрил структура и състав на Министерски съвет, който би бил предложен от академика Денков. Едното не пречи на другото. И ако политическите сили искат да се изгаврят с ПП, то те трябва да гласуват за тези намерения и след това да гласуват против структурата и състава на предложения кабинет.

Това което правят е едно парламентарно нищо. Те искат по някакъв начин да впримчат останалите политически сили, т. е. да ги излъжат елементарно и евтино и мислят, че някой ще се хване като шаран на гола кукичка.

По-безсмислено нещо от действията на ПП, не можеше да бъде измислено. Тези хора ни изненадват с нестандартни решения в стандартни ситуации, от които нищо не следва освен губене на време и отлагане на неизбежния край на 48-ото НС.

Източник: Труд

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев