АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОДАНОВ, БСП: АКО ТРЕТИЯТ МАНДАТ ДОЙДЕ ПРИ НАС, ЩЕ НАПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ИМА РЕДОВЕН КАБИНЕТ

Христо Проданов
05.01.2023 / 11:17

„За да станат всички приоритети факт, първото и най-важното условие е да има парламент. По този начин ще може да се продължи в посока реализиране на приоритетите, които сме заявили. Ние наистина желаем да има редовно правителство и се отнасяме изключително отговорно с това, което правим в Народното събрание и в преговорите, в които участвахме.“

Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Христо Проданов в ефира на Euronews.

Той обясни, че от левицата са се отнесли уважително и сериозно към поканата на “Продължаваме промяната“. „Разговаряхме с тях, но все пак смятаме, че за да постигнеш някакви политически приоритети, не трябва да слагаш на масата това, което ти смяташ за важно. За да се постигне политическо съгласие в такъв разпокъсан парламент, е необходимо да се вземе това, което ни обединява. В декларацията на ПП има залегнали и наши приоритети, но има и червени линии, като продължаването на предоставяне на оръжие на Украйна. Само преди две седмици сме гласували против това и сме сезираме Конституционния съд“, припомни социалистът и допълни, че президентът и служебното правителство да видели тази грешка и са предприели стъпки, за да я поправят.

По думите на Проданов от “Продължаваме промяната“ въпреки всичко не са пожелали да извадят текста до оръжията от декларацията си. „Имаше и други спорни въпроси относно данъчното облагане и кои група хора да бъдат подкрепени. Ние смятаме, че това не трябва да става на калпак, а да бъде за хората, които имат най-голяма нужда“, каза още той.

„Ние сме една от възможните опции за третия мандат, но решението е на президента“, заяви социалистът и продължи: „Ако мандатът дойде при нас, ще направим всичко възможно да се получи политическо съгласие и по политики да се преведе страната през кризата, да се създаде редовно правителство“, заяви той и допълни, че в този случай левицата ще свика Националния си съвет, за да реши какъв ще бъде подходът ѝ при разговорите. По думите на депутата от БСП, ако не може да се състави правителство, ще се отиде на избори, но социолозите не чертаят много по-различна ситуация.

Проданов припомни, че първите въпроси, които БСП постави в този парламент, бяха за социалните придобивки и увеличаване доходите на хората. „Минимална работна заплата от 850 лв. беше прието по наше предложение на първо четене, но не го допускат до залата на второ, включително и днес. По предложение на БСП станаха безплатни и учебниците до 12 клас. Ние сме вкарали в деловодството на НС над 30 законопроекта, един от които е Изборният кодекс“, обясни той във връзка с обвиненията, че ИК е бил приоритетен за БСП.

„Това, което сме правили заедно с ДБ в правителството, беше добре за България. За 7-8 месеца повишихме пенсиите толкова, колкото за 12 години преди това не бяха. Детските градини станаха безплатни, увеличиха се доходите на семействата. Това са наши предложения, подкрепени от коалиционните ни партньори. Пример за инициатива, която е на ДБ, а ние сме я подкрепили, е вдигането на прага на регистрация“, заяви Проданов във връзка с възможността двете партии да разговарят.

„Ние се възмущаваме от кражбите и безобразията, които стават в момента – от това служебно правителство, което наистина се самозабрави“, заяви Христо Проданов и припомни, че още при встъпването си са започнали политическите чистки и слагането на калинки в голяма част от администрацията. „В Конституцията като основно задължение на служебния кабинет е да организира честни избори, а те започнаха да водят някакви дългосрочни политики. Първият законопроект на служебното правителство беше за вторите 8 F-16 – явно това е приоритет за Радев. По-добре е редовно правителство, което е избрано от българските граждани, да взема такова решение“, смята депутатът от БСП и допълни: „При някои въпроси бягат от отговорност и казват: "Нека дойде редовно правителство, защото ние не можем да водим дългосрочна политика", а в същото време по други въпроси, които са още по-далеч във времето, се произнасят“, заключи Христо Проданов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев